• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.07.2024

21:35

Le Penova najstrašnije ponizila Makrona! Pravi politički potres u Francuskoj na vanrednim parlamentarnim izborima

EPA

Vesti

Le Penova najstrašnije ponizila Makrona! Pravi politički potres u Francuskoj na vanrednim parlamentarnim izborima

Podeli vest

Osnivačica francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen najstrašnije je ponizila predsednika države Emanuela Makrona i njegovu koaliciju Zajedno u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, održanom u nedelju.

Partija Le Penove odnela je najveći broj glasova, čak 33,2 odsto, dok je Makronova koalicija završila na trećem mestu sa samo 20 procenata, ostavši čak i iza levičara okupljenih u bloku Novi narodni front, koji su dobili 28,1 odsto glasova. Drugi krug, koji je zakazan za sledeću nedelju, biće presudan, a prognoze govore da će Le Penova moći samostalno da formira novu vladu Francuske.

Sledeća nedelja presudna

Prema projekcijama, Nacionalno okupljanje je u prvom krugu dobilo između 230 i 280 mesta u parlamentu sa ukupno 577 poslanika. Budući da je 289 mandata potrebno za formiranje većine, znači da je Le Penovoj vrlo malo potrebno da samostalno formira vladu sa Žordanom Bardelom (28), aktuelnim liderom Nacionalnog okupljanja, kao premijerom. S druge strane, Makronova koalicija, koja je dosad imala 250 mesta u parlamentu, sada je dobila između 60 i 90 poslanika, znači bar 160 manje.

Levičarski Novi narodni front trebalo bi da dobije između 180 i 200 poslanika, dok su četvrtoplasirani Republikanci sa osvojenih 9,7 odsto glasova dobili između 30 i 50 mesta u skupštini. Francuski mediji, ipak, naglašavaju da treba sačekati danas, kad ističe rok za kandidature ili povlačenje kandidata za drugi krug, da bi se dobile pouzdanije projekcije.

Makron je odmah po objavljivanju preliminarnih rezultata izbora pozvao birače da blokiraju krajnju desnicu u odlučujućem drugom krugu.

- Suočeni sa Nacionalnim okupljanjem, došlo je vreme za širok, jasno demokratski i republikanski savez za drugi krug - poručio je Makron.

Aktuelni premijer Gabriel Atal, koji pripada Makronovoj stranci, najavio je povlačenje kandidata u mnogim izbornim jedinicama ne bi li bio zadat udarac Le Penovoj u narednom krugu izbora.

- U nekoliko stotina izbornih jedinica naši zajednički kandidati će predstavljati najbolji izbor za pobedu nad Nacionalnim okupljanjem. U drugima će naši kandidati biti pozvani da se povuku. To je častan izbor - izjavio je Atal.

Volodin: Narod protiv politike vladajućih elita

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kratko je izjavio da Kremlj pomno prati tok izbora u Francuskoj i vidi da se potvrđuju ranije predviđeni trendovi, međutim, predsednik Dume Vjačeslav Volodin dao je i objašnjenje zašto vladajuće elite gube svuda u svetu. On je kazao da aktuelni lideri zapadnih zemalja trpe strašan poraz na izborima zbog neslaganja naroda sa njihovom politikom.
- Američki predsednik Džozef Bajden, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i britanski premijer Riši Sunak učinili su sve kako bi uništili stabilnost u svetu. Građani SAD i evropskih zemalja ne podržavaju politiku koju sprovode njihovi aktuelni lideri i glasaju protiv njih, zahtevajući njihovu ostavku - napisao je Volodin na Telegramu.

S druge strane, Le Penova je izjavila da je tabor predsednika Emanuela Makrona gotovo potpuno uništen. Ona je pozvala glasače da u drugom krugu njenoj stranci daju mogućnost da formira apsolutnu većinu, kako bi mogla da popravi Francusku i ponovo uspostavi jedinstvo.

- Francuski narod pokazao je u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona, koja je trajala sedam godina. Nacionalno okupljanje još nije pobedilo, drugi krug će biti presudan. Potrebna nam je apsolutna većina kako bi Žordana Bardelu Emanuel Makron mogao da imenuje za premijera - navela je Le Penova.

Sve je moguće

Inače, Francuzi poslanike biraju direktno u svojim okruzima. Prvi krug prolaze samo kandidati, koji dobiju više od 50 odsto glasova pod uslovom da je to više od 25 procenata ukupnog registrovanog broja glasača u tom okrugu. U drugom krugu učestvuju prva dva najbolje plasirana kandidata i svi oni koji su osvojili više od 12,5 procenata ukupno registrovanih glasača u tom okrugu. Onaj ko dobije najviše glasova u drugom krugu, postaje poslanik.

Iako je vrlo verovatno da stranka Le Penove u narednom krugu dobije apsolutnu većinu u parlamentu, ne može se isključiti ni to da će planove Nacionalnog okupljanja pokvariti ostale partije, ako se ujedine.

Oland: Blokirajte Narodno okupljanje

Foto: AP PHOTO

 
 

Bivši francuski predsednik Fransoa Oland, koji se vratio u politiku posle sedam godina kao kandidat levičarskog Novog narodnog fronta, pozvao je birače da blokiraju Nacionalno okupljanje Marin le Pen u drugom krugu izbora.
- Imamo dužnost da obezbedimo da ekstremna desnica ne uspe da ima većinu u narodnoj skupštini. Ako ne budemo mobilisani kao nikada ranije za ovaj drugi krug, taj rizik, ova pretnja, može da se pretvori u delo - rekao je Oland.
Pozvao je na što je moguće šire okupljanje svih onih "koji se prepoznaju u vrednostima republike".
- Imamo još veću odgovornost - da pozovemo sve birače, van njihovog glasanja u prvom krugu, da sprečimo pobedu ekstremne desnice - poručio je Oland.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija