• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.07.2024

00:15

Sme li sada da dođe F-16?! Rusi izveli brutalnu operaciju! Zapadu poslata nikad jasnija poruka, ako naprave taj potez...

Shutterstock/printscreen

Vesti

Sme li sada da dođe F-16?! Rusi izveli brutalnu operaciju! Zapadu poslata nikad jasnija poruka, ako naprave taj potez...

Podeli vest

Oružane snage Rusije već nekoliko dana zaredom napadaju aerodrome Oružanih snaga Ukrajine (OSU), nanoseći ukrajinskoj avijaciji neprihvatljive gubitke, piše vojni analitičar američkog časopisa „Forbs“ Dejvid Eks.

Nedavno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage pogodile sedam ukrajinskih aviona prilikom raketnog udara na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti. U sredu je operativno-taktički raketni kompleks „Iskander“ izvršio udar na aerodrom Poltava, uništivši ukrajinski borbeni helikopter Mi-24.

Kako je istakao analitičar, OSU nemaju dovoljno vojnih aviona da nadoknade gubitke.

- Očigledno je šta se dešava. Nedostatak sredstava protivvazdušne odbrane učinio je ukrajinske avio-baze ranjivim na napade ruskih dronova i raketa. Od jeseni prošle godine broj ruskih napada na ukrajinske baze neprestano raste - konstatovao je on.

U sredu je koordinator nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev saopštio da su se eksplozije čule i u oblasti aerodroma u Dolgincevu u Krivom Rogu, koji se koristi za napade na Krim i Zaporožje.

Ova vest dolazi u trentuku kada Ukrajina čeka dugo najavljivanu isporuku aviona F-16.  Ova pošiljka američkih borbenih aviona mogla bi značajno da utiče na trenutni balans snaga u vazduhu. Stručnjaci veruju da će F-16 pružiti OSU potrebnu podršku u borbi protiv ruskih vazdušnih snaga i pomoći u zaštiti kritičnih infrastruktura od daljih napada.

Međutim, postavlja se pitanje koliko će brzo ukrajinski piloti biti obučeni za upravljanje ovim naprednim letelicama i da li će to biti dovoljno da se preokrene trenutna situacija na frontu. Uprkos dolasku ovih aviona, ruski napadi na ukrajinske aerodrome i dalje predstavljaju ozbiljan izazov za ukrajinske odbrambene snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija