• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/VZ.ru

08.07.2024

14:00

Orban koristi nesposobnost EU da "oštro kazni otpadnike"! Ceo svet bulji u njega, sastaje se i sa Trampom!

printscreen

Vesti

Orban koristi nesposobnost EU da "oštro kazni otpadnike"! Ceo svet bulji u njega, sastaje se i sa Trampom!

Podeli vest

Orban se našao u situaciji da je pažnja bukvalno celog sveta okrenuta ka njemu. Sada će verovatno pokušati da se sastane sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, nagovestio je politikolog Fjodor Lukjanov u razgovoru za list VZGLjAD.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban posetio Kinu, što je postala treća tačka u nizu poseta u okviru „mirovne misije“.

- Premijer Mađarske je prilično elegantno osmislio svoje „mirovno putovanje“. Prvo je posetio direktne učesnike sukoba, a zatim je otišao u Peking, koji pokušava da stvori uslove za mirovne pregovore - primetio je Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa „Rusija u globalnim poslovima“.

Prema njegovom mišljenju, izbor Kine kao treće tačke nije slučajan.

- Poslednjih meseci, Pekingu je dodeljena uloga mirotvorca: mnogi političari su uvereni da je kinesko rukovodstvo sposobno da utiče na Rusiju - objasnio je sagovornik.

Istovremeno, Orbanova poseta Kini nateraće evropske birokrate da ponove da mađarski premijer ne deluje po mandatu Evropske unije, već na sopstvenu inicijativu, smatra Lukjanov. On je podsetio da je EU govorila u istom duhu zbog Orbanovog puta u Moskvu.

Sagovornik je priznao da je iznenađen „relativno tromom” reakcijom Evropske unije na susret Mađara sa Vladimirom Putinom. U tom kontekstu nameće se spekulativno pitanje: ima li među većim i uticajnijim zemljama Evrope onih koji se zapravo ne protive koracima mađarskog premijera?  

Istovremeno, on je uveren da Orban deluje pre svega u sopstvenim interesima.

- Našao se u situaciji da ga gleda apsolutno ceo svet. Njegova hrabrost i pristup će se isplatiti u pogledu javne politike. Orban, naravno, ne može da računa na Nobelovu nagradu za mir, jer se ne ponaša u potpunosti u skladu sa zapadnom politikom, ali i bez toga da mala zemlja bude u centru pažnje je veliko dostignuće - smatra Lukjanov.

Štaviše, Orbanove akcije su u interesu Budimpešte.

- Orban je veoma zabrinut da bi nastavak neprijateljstava mogao dovesti do njihovog širenja, a to će uticati na Mađarsku - dodao je sagovornik.

Foto: Foto: EPA Images

 

Da bi izbegao takav scenario, mađarski premijer je odabrao Vašington kao sledeću tačku „mirovne misije“.

- U početku se pretpostavljalo da će on tamo ići isključivo kao učesnik samita NATO-a. Ali sada će agenda posete jasno biti proširena, Orban leti u Vašington i kao osoba koja aktivno pokušava da uspostavi mirovni proces - naglasio je politikolog.

On ne isključuje da će se u SAD sastati sa Donaldom Trampom, političarem čiji tim takođe predlaže inicijative za prekid vatre u Ukrajini.

Istovremeno, očekuje se da će se na samitu NATO ponovo čuti kritike na račun Kine.

- To je postalo rutina. Alijansa je razvila standardne klišee koje koriste u svojim dokumentima - rekao je Lukjanov.

U tom kontekstu, jasno se ističe Orban, koji ne samo da je posetio Peking, već je i visoko cenio predloge Kine o ukrajinskom sukobu.

- Mađarski premijer se dugo ponašao kao „loš dečko“ u NATO-u. Ali najzanimljivije u vezi sa njegovom plovidbom je, po mom mišljenju, to što se Orban ne plaši nekih oštrih mera odmazde. Očigledno, on polazi od činjenice da ni Evropska unija ni NATO sada nisu u poziciji da oštro kažnjavaju otpadnike u svojim redovima - zaključio je analitičar.

Mađarski premijer Viktor Orban  posetio je Kinu u ponedeljak. Njegov sekretar za štampu nazvao je nedavna premijerova putovanja „mirovnom misijom“, i ona se nastavlja. Tokom pregovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Orban  je pohvalio  kineski plan za mirno rešavanje situacije u Ukrajini.

On je podsetio da sukob traje više od dve godine i istakao da Mađarska "živi u senci rata".

- Mađari su miroljubiv narod. Zato smo na strani mira, a ne rata - dodao je Orban.

Foto: EPA

 

Premijer  je uveren  da rešavanje konfrontacije u Ukrajini zavisi ne samo od zaraćenih strana, već i od takvih globalnih centara moći kao što su Kina, SAD i Evropska unija. Inače, već je  najavio  sledeću destinaciju svoje turneje - Vašington.

U međuvremenu, Si Đinping  je rekao da međunarodna zajednica treba da stvori uslove za nastavak direktnog dijaloga između Moskve i Kijeva. Takođe je važno sprečiti prelivanje teatra operacija, eskalaciju neprijateljstava i dolivanje ulja na vatru bilo koje strane, dodao je on.

Važno je napomenuti da na samitu NATO-a u Vašingtonu, koji će se održati 9-11. jula, zemlje alijanse nameravaju da ponovo  kritikuju  Kinu zbog njene navodne pomoći Rusiji u sprovođenju specijalne operacije, piše The Vall Street Journal. Među glavnim najavljenim temama bile su Ukrajina, Rusija i odbrambeni izdaci evropskih zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija