• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.07.2024

12:40

Putin napravio prekretnicu! Došli smo do tačke bez povratka! Dugin zatresao svet: Liberalne elite spremaju katastrofu istorijskih razmera!

Reuters

Vesti

Putin napravio prekretnicu! Došli smo do tačke bez povratka! Dugin zatresao svet: Liberalne elite spremaju katastrofu istorijskih razmera!

Podeli vest

Približili smo se tački sa koje nema povratka u liberalizam, ne samo u Rusiji, već i širom sveta, jer bez neke velike katastrofe liberalne elite neće moći da zadrže vlast nad čovečanstvom, piše ruski mislilac Aleksandar Dugin za sajt "Geopolitika".

Bajdenov neuspeh u debati sa Trampom, kao i uspesi desničarskih populista u Evropi, označili su tačku preokreta u kojoj Orban postaje vodeća simbolična figura.

U Rusiji nije bilo prave čistke liberala, konstatuje Dugin, i praktično niko nije odgovarao. Negde u vrhu ruske vlasti postoje oni koji i dalje koče patriotske reforme.

Spolja se čini da su ove reforme u Rusiji već sprovedene, a svi pravi svetski lideri nastoje da da se ugledaju na Putina. Međutim, na unutrašnjem planu, posebno među elitama, situacija je sasvim drugačija, tvrdi Dugin. Postoji široko rasprostranjeno očekivanje povratka mentalitetu koji se rukovodi jedino finansijskom dobiti. Ovaj trend ostaje neprekinut. Filozofija "instagram influensera" i dalje preovlađuje i podriva tradicionalne vrednosti.

U Rusiji kao da postoje dva sveta, dve različite planete - svet krvavog vojnog herojstva i svet gradova.

Naravno, ova ravnoteža se pomera ka herojstvu. Međutim, moćan blok na najvišim nivoima vlasti protivi se sveobuhvatnim neliberalnim reformama, a to nije samo inercija. To je smišljena ideološka i civilizacijska sabotaža.

- Sada ukidamo jedinstveni državni ispit (JED) i bolonjski sistem. To je prava odluka - navodi Dugin postavljajući pitanja ko ih je, uopšte, uveo, ko ih je nametnuo, zašto su zaboravljena imena odgovornih i koje pozicije oni trenutno zauzimaju.

- Mi ulazimo u novu istorijsku eru, i to moramo da uradimo sa najvećom ozbiljnošću i uz sistematske napore. Putin je napravio prekretnicu i sada je vreme da izgradimo novo društvo i državu zasnovanu na tradicionalnim vrednostima. Mentalitet 'sve za novac' mora biti iskorenjen, jer to vodi u korupciju i izdaju zemlje. Ovaj način razmišljanja, koji oličava liberalizam i ideologiju 'nevidljive ruke tržišta' je najrazorniji - navodi ruski mislilac.

Čovečanstvo to odbacuje, uzimajući Rusiju za primer. Spolja, Putin predstavlja princip da "nije sve na prodaju", on je simbol stava da neće biti rasprodaje otadžbine, uz podršku pravoslavlja, imperije, Dostojevskog i sovjetskih dostignuća. Liberalizam je savršeno nepotreban novoj Rusiji. Moramo ukloniti ovu poslednju barijeru, zaključuje Dugin, dodajući da se sada očekuju koraci koji će označiti istinski početak promena u Rusiji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!
Tenis

Nadal: Novak je koristio samoubilačku taktiku!

Novak ni u jednom trenutku nije ostavio utisak da ima oružje da odlučno zastraši Alkaraza. Njegovim udarcima nedostajala je preciznost i snaga, pokušao je novu taktiku koja se na kraju pokazala samoubilačkom, poručio je trener Rafaela Nadala, Toni Nadal.

15.07.2024

20:53

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52