• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.07.2024

18:08

Japan udario na Rusiju! Sklopljen tajni dogovor sa Amerikancima, NATO sprema novu strategiju!

EPA-shutterstock

Vesti

Japan udario na Rusiju! Sklopljen tajni dogovor sa Amerikancima, NATO sprema novu strategiju!

Podeli vest

Japan treba da produbi veze sa NATO-om suočen sa sve većim vezama Rusije sa azijskim zemljama, izjavio je u ponedeljak japanski premijer Fumio Kišida uoči posete samitu NATO-a u SAD.

Moskva kaže da njeno poboljšanje odnosa sa Kinom i Severnom Korejom nije usmereno ni na jednu treću zemlju niti nastoji da na bilo koji način ugrozi susedne zemlje.

U pisanim primedbama Rojtersu, japanski lider je rekao da bi „Ukrajina danas mogla sutra biti Istočna Azija“, pozivajući globalnu zajednicu da ne prihvati pokušaje Rusije i njenih saveznika da sabotiraju uspostavljeni međunarodni poredak.

On je posebno ukazao na sve veću saradnju Rusije sa Severnom Korejom kao razlog za zabrinutost.

- Bezbednosti evroatlantskog i indo-pacifičkog okeana su neodvojive, a agresija Rusije na Ukrajinu i njena produbljena vojna saradnja sa Severnom Korejom su snažan podsetnik na to… Japan je odlučan da ojača svoju saradnju sa NATO-om i njegovim partnerima - rekao je on.

Zapad je više puta optuživao Pjongjang da snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi na liniji fronta, tvrdnje koje su i Rusija i Severna Koreja negirale.

Foto: Tanjug/AP

 

Iako nije imenovao Kinu, Kišida je primetio da „neke“ druge zemlje takođe podržavaju navodnu rusku pretnju tako što navodno isporučuju robu dvostruke namene koja se može koristiti u vojne svrhe.

Ovu optužbu su zapadni lideri više puta iznosili Pekingu, koji to negira.

Kišida je pozvao NATO i njegove partnere da se ujedine protiv „međunarodnih aktera koji podstiču pokušaj Rusije da silom promeni status kvo“.

Foto: Tanjug/AP

 

Tokijo je zauzeo oštar stav u ukrajinskom sukobu, stao na stranu NATO-a, koji je insistirao na tome da bi Moskva mogla da pređe na napad na članice bloka, ako bi pobedila u Ukrajini.

Moskva je te tvrdnje osudila kao „potpunu besmislicu“ i branila je svoje veze sa azijskim partnerima kao normalne međunarodne odnose.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je prošlog meseca da saradnja te zemlje sa Kinom posebno „nije usmerena ni protiv koga“, već je „glavni faktor stabilizacije na međunarodnoj sceni“ i da je usmerena na interese naroda.

S druge strane, Rusija je često kritikovala napore Zapada u širenju globalnog uticaja, navodeći širenje NATO-a prema svojim granicama i interesovanje za Ukrajinu kao glavne razloge za pokretanje svoje vojne operacije u februaru 2022.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52