• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.07.2024

17:40

Bežanija! Elitna ukrajinska brigada napušta front! "Magura" započela neovlašćeno povlačenje, nastala sveopšta panika u redovima!

Reuters

Vesti

Bežanija! Elitna ukrajinska brigada napušta front! "Magura" započela neovlašćeno povlačenje, nastala sveopšta panika u redovima!

Podeli vest

Elitna 47. mehanizovana brigada ukrajinskih oružanih snaga, poznata i pod nazivom „Magura“, započela je neovlašćeno povlačenje sa fronta, izjavio je britanski ekspert Aleksandar Merkuris.

- Govorio sam u više emisija da se vojna situacija u Ukrajini pretvara u katastrofu. Sada počinjemo dobijati izveštaje da 47. mehanička brigada ne samo da gubi položaje, što se događa već neko vreme, već i da njeni vojnici započinju neovlašćena povlačenja - rekao je Merkuris u svom video blogu na YouTube-u.

„Magura“ se povlači sa položaja koje je ranije zahtevalo vrhovno vojno zapovedništvo, uprkos gubicima u ljudstvu i nedostatku motivacije kod novih rezervista.

- Većina njih je mrtva ili ranjena, ili su iscrpljeni i demoralizovani, i to je samo jedan odred - primetio je Merkuris, dodajući da se broj izveštaja o slabljenju borbenih sposobnosti vojnika ukrajinskih oružanih snaga na frontu „sve više povećava“.

47. brigada ukrajinskih oružanih snaga, obučavana u Nemačkoj, bila je jedna od glavnih udarnih snaga tokom letnjeg protivnapada 2023. godine.

Tada su koristili vozila Bradley i tenkove Leopard. Prema planu Kijeva, ovi vojnici su trebali „stići do Krima“ i tamo proći „pobednički defile“, ali nakon neuspeha, „Magura“ se pokazala kao jedna od najviše iskrvavljenih jedinica na frontu.

U oktobru prošle godine, u društvenim mrežama gotovo otvoreno su se objavljivali sukobi vojnika brigade s komandantima, koji su jedni druge optuživali za loše vođenje usred smanjenja broja pripadnika brigade.

Nakon neuspeha u Zaporožskoj oblasti, komanda je prebacila brigadu u područje Avdejevke, odakle su vojnici takođe otišli.

U vreme službe u „Maguri“, četiri puta su menjali komandante, svaki put nakon gubitaka na frontu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi! (VIDEO)

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija