• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.07.2024

15:47

Peskov sasekao kolektivni Zapad! NATO usmerava nuklearke na Moskvu! Radimo na jačanju svojih raketa!

Shutterstock/EPA

Vesti

Peskov sasekao kolektivni Zapad! NATO usmerava nuklearke na Moskvu! Radimo na jačanju svojih raketa!

Podeli vest

Ruski političari razmatraju prilagođavanje nuklearne doktrine zemlje kao odgovor na rastuće tenzije sa NATO-om, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, zvaničnik je rekao da će deklaracija NATO-a koju su zemlje članice odobrile na samitu u Vašingtonu ove nedelje zahtevati „promišljen, koordinisan i efikasan odgovor“ Moskve „kako bi obuzdala“ vojni blok predvođen SAD.

U tom kontekstu, Peskov je nazvao NATO „oruđem za konfrontaciju“ koji je duboko umešan u sukob u Ukrajini, dodajući da je „rad na nuklearnoj doktrini u toku, te diskusije u kojima učestvuju eksperti se zaista vode“.

Nuklearno oružje nije jedino sredstvo odvraćanja kojim Rusija raspolaže, dodao je Peskov, ne navodeći dalje detalje.

Deklaracija Vašingtonskog samita koju je NATO izdao u sredu označila je Moskvu kao „najznačajniju i najdirektniju pretnju bezbednosti saveznika“, dok je osudila njenu vojnu operaciju protiv Ukrajine.

Takođe je ponovo potvrđeno da je „nuklearno odvraćanje kamen temeljac bezbednosti Alijanse“, dodajući da će NATO nastaviti da ulaže u nuklearne kapacitete.

Foto: AP/Photo

 

Blok je takođe osudio, kako je rekao, „neodgovornu nuklearnu retoriku Moskve i prinudno nuklearno signaliziranje“.

Dokument je izdat nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otkrio da članice bloka razgovaraju o stavljanju većeg broja svog nuklearnog oružja u režim pripravnosti kako bi se suprotstavili potencijalnim pretnjama iz Rusije i Kine.

Moskva je ovu izjavu osudila kao eskalirajuću.

Prema svojoj sadašnjoj nuklearnoj doktrini, Rusija može da koristi svoj nuklearni arsenal samo „kao odgovor na upotrebu nuklearnog i drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv nje ili njenih saveznika, kao i u slučaju agresije na Rusiju uz upotrebu konvencionalnog naoružanja. kada je ugroženo postojanje države“.

Foto: Reuters

 

U junu je, međutim, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio da Moskva razmišlja o izmenama nuklearne doktrine, objašnjavajući da „potencijalni protivnik zemlje radi na... novim elementima povezanim sa snižavanjem praga za upotrebu nuklearnog oružja“.

Prema Putinovim rečima, rivali Moskve su posebno usredsređeni na „eksplozivne nuklearne naprave ultra male snage“.

- Znamo da se u stručnim krugovima na Zapadu razmatra ideja da se takvo oružje može upotrebiti i u tome nema ničeg posebno strašnog. Moramo da obratimo pažnju na to - naglasio je Putin.

Istovremeno, Moskva je dosledno izjavljivala da se nuklearni rat nikada ne sme voditi, odbacujući zapadne optužbe za zveckanje sabljama.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52