• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTVI

11.07.2024

23:30

Ovim su sebi potpisali "smrtnu presudu"! Četiri zemlje NATO zajedno prave nuklearni projektil za udar na Moskvu!

Shutterstock

Vesti

Ovim su sebi potpisali "smrtnu presudu"! Četiri zemlje NATO zajedno prave nuklearni projektil za udar na Moskvu!

Podeli vest

Nemačka, Francuska, Italija i Poljska složile su se da zajednički razvijaju rakete na kopnu sa dometom većim od 500 kilometara, prenosi Rojters. Agencija dodaje i dapomenute države planiraju da proizvode nenuklearno oružje sa dometom od preko hiljadu kilometara, što će im omogućiti da „obuzdaju Rusiju".

Zemlje su 11. jula potpisale odgovarajući sporazum na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Kako navodi agencija, odluka je doneta kako bi se „popunila praznina u evropskim arsenalima" koja je nastala u pozadini isporuke oružja i municije Ukrajini.

Dva dana ranije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, govoreći na vojno-industrijskom forumu u okviru samita alijanse, rekao je da postoje „ogromne praznine" u borbenoj gotovosti vojnog bloka i kao primer naveo neprikladnost standarda Holandske granate za upotrebu u nemačkim haubicama.

Nemačko izdanje Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) piše da sporazum između četiri zemlje za sada podrazumeva samo organizaciju zajedničke proizvodnje projektila, a o detaljima će se učesnici memoranduma dogovoriti naknadno.

U članku se navodi da Nemačka, Francuska, Italija i Poljska planiraju da proizvode nenuklearno oružje sa dometom od preko hiljadu kilometara, što će im omogućiti da „obuzdaju Rusiju". Kako navodi FAZ, ova odluka je doneta u kontekstu ukrajinskog sukoba i navodnih strahova u Evropi da će Rusija pokrenuti agresiju na zemlje NATO-a.

Dan ranije, 10. jula, Sjedinjene Države i Nemačka su se dogovorile da razmeste američko dalekometno i hipersonično oružje na teritoriji Nemačke počev od 2026. godine. U saopštenju Bele kuće se precizira da će na ovaj način Vašington pokazati svoju privrženost NATO bloku i pomoći Evropi da obuzda neprijateljske snage.

Nemački kancelar Olaf Šolc nazvao je ovaj potez „veoma dobrom odlukom". Po njegovom mišljenju, on će pomoći da se obezbedi bezbednost Nemačke, „zaštita i odvraćanje".

Predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko rekla je da će, ako Nemačka odluči da preduzme takav korak, odgovor Rusije „biti oštar i adekvatan". Ona je podsetila da, prema dokumentima potpisanim posle Drugog svetskog rata, Nemačka „uopšte nema pravo da ima oružje ove vrste".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi!
Live TV

Odluke NATO pakta u Vašingtonu vode svet u neviđenu opasnost! Ubistvo Trampa ne bi spustilo tenzije u Americi!

Gosti "Info dana" Informer televizije bili su direktor "Srpskog telegrafa" Saša Milovanović, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju Srbije i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Govorili su o odnosima Srbije i Egipta, kao i o nedavnom atentatu na bivšeg šefa države i aktuelnog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa.

16.07.2024

16:27

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Geret Sautgejt više nije selektor Engleske!
Fudbal

Geret Sautgejt više nije selektor Engleske!

Velike promene u reprezentaciji Engleske! Poznati stručnjak Geret Sautgejt podneo je ostavku na mesto selektora vicešampiona Evrope, svega dva dana nakon poraza od Španije u finalu šampionata Starog kontinenta.

16.07.2024

12:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija