• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

18.07.2024

07:00

Da li su ovi normalni?! Tajna služba nije bila na krovu sa koga je pucano na Trampa jer je strm i opasan po njihove agente!

Shutterstock/EPA

Vesti

Da li su ovi normalni?! Tajna služba nije bila na krovu sa koga je pucano na Trampa jer je strm i opasan po njihove agente!

Podeli vest

Kimberli Čitl, šefica američke tajne službe, izjavila je da se agenti iz bezbednosnih razloga nisu rasporedili na krovu zgrade sa koje je Tomas Metju Kruks gađao Donalda Trampa.

Tramp je, podsetimo, za dlaku je izbegao smrt tokom predizbornog skupa u Batleru u Pensilvaniji, a agent tajne službe reagovao je tek nakon što mu ga je metak pogodio u uvo. Jedan učesnik mitinga je poginuo, a dvojica su teško povređena.

- Ta zgrada ima kosi krov na najvišoj tački. I tako, znate, postoji bezbednosni faktor zbog kojeg nismo želeli da stavimo nekoga na taj kosi krov. I doneta je odluka da se zgrada obezbedi iznutra - rekla je Čitl za ABC Nevs. 

Atentator, identifikovan kao Tomas Metju Kruks, uspeo je međutim da se popne na zgradu fabrike i imao je jasnu liniju vida do Trampa na manje od 120 metara. Krov o kome je reč bio je daleko manje nagnut od onog iza bine, gde su bili postavljeni kontrasnajperisti Tajne službe.

Objašnjenje Čitlove naišlo je na negodovanje i nevericu među stručnjacima.

Džo Kent, bivši oficir specijalnih snaga vojske koji se sada kandidovao za Kongres, pitao se zašto tajna služba nije obezbedila pristupne tačke zgradi.

Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas rekao je da je "neuspeh" Tajne službe odigrao ulogu u događajima u subotu, ali da ima "100 odsto poverenja" u Čitl. 

Pokušaj atentata bio je "neprihvatljiv" i "nešto što ne bi trebalo da se ponovi", rekla je direktorka Tajne službe za ABC Nevs, ali je dodala da nema nameru da podnese ostavku.

Čitl se takođe nije osvrnula na kritike da su Trampa štittile tri žene koje su bile mnogo nižeg rasta od republikanskog predsedničkog kandidata. Šefica Tajne službe, koju je imenovao predsednik Džo Bajden, ranije je rekla da će dati prioritet raznolikosti, jednakosti i inkluzije (DEI), kao što je zapošljavanje većeg broja žena i manjina.

- DEI je jedno, kompetentnost i delotvornost je drugo, a video sam DEI tamo - rekao je bivši pomoćnik direktora FBI Kris Sveker za Njujork post nakon pucnjave u Batleru.

Kada se Tramp u ponedeljak pojavio na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju, o njegovoj bezbednosti u potpunosti je brinuo tim  sastavljen od muškaraca bliskih njemu po visini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija