• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Dnevno

18.07.2024

17:49

(VIDEO) Putin je njegova reinkarnacija?! Rekonstruisano lice prvog ruskog cara - sličnost je zapanjujuća!

Fotoilustracija/Reuters/Printskrin

Vesti

(VIDEO) Putin je njegova reinkarnacija?! Rekonstruisano lice prvog ruskog cara - sličnost je zapanjujuća!

Podeli vest

Četiri veka nakon njegove smrti, zastrašujuća pojava Ivana Groznog (1530-1589), prvog ruskog cara, vraća se u svet kroz izvanrednu naučnu rekonstrukciju njegovog lica napravljenu na osnovu njegove lobanje. Sličnost sa Putinom je neverovatna, može li ovo biti slučajno

Reč je o istorijskom rasvetljavanju fizičkog izgleda vladara čija je vladavina bila obeležena ekspanzijom i krajnjom surovošću. Naime, Ivan Grozni, koji je došao na vlast u 16. veku, poznat je po tome što je Rusiju pretvorio u ogromno carstvo, pomerivši njene granice na istok u Sibir i na jug do Kaspijskog jezera.

Međutim, njegovo nasleđe je zasjenjeno brutalnim metodama kojima je održavao svoju vlast. Njegovi ozloglašeni postupci sežu do lične tragedije, uz tvrdnje da je ubio sopstvenog sina u naletu besa, nakon što je nasilni sukob doveo do abortusa trudne žene njegovog sina.

Vekovna misterija

Do sada je pravi lik ovog cara ostao misterija, a samo izbledela gravura služi kao mogući prikaz iz njegovog doba. To se promenilo kada je tim naučnika rekonstruisao njegovo lice na osnovu njegove lobanje, koju je sovjetski naučnik Mihail Gerasimov prvobitno iskopao 1963. godine .

- Prema studiji dr Gerasimova, izgleda da se Ivan upuštao u neuređen život prekomernog jela i zloupotrebe alkohola. To je sigurno pogoršalo njegovo stanje u njegovim poslednjim godinama, za razliku od opisa da je u mladosti bio visok, lepe kose, širokih ramena, snažnih mišića i prijatnog lica - objašnjava glavni autor studije Cicero Moraes .

Zanimljivo je da su carevi ostaci sadržavali veliku količinu žive, što je podstaklo teorije o mogućem trovanju. Međutim, Moraes je primetio da bi živa mogla da se koristi kao tretman za zdravstvene probleme uobičajene u to vreme.

Rekonstrukcija je koristila više metoda da bi se osigurala tačnost. Podaci živih donatora dali su uvid u verovatnu debljinu kože na različitim delovima Ivanove lobanje. Pored toga, tehnike anatomske deformacije digitalno su promenile lice i lobanju živog donora kako bi odgovarale Ivanovim dimenzijama.

Multispektralno snimanje

Konačna bista, koju je Moraes opisao kao "snažnu i odlučnu" sliku, kombinovala je sve ove podatke. Proces rekonstrukcije je takođe uključivao duboko zaronjenje u carev istorijski kontekst. Moraes je pronašao izvore koji podržavaju i osporavaju Džonov epitet „groznog", sugerišući da su njegovu ozloglašenu reputaciju možda pojačali njegovi neprijatelji i protivnici.

Multispektralno snimanje je 2017. godine otkrilo prikaz Ivana Groznog iz njegovog života na naslovnoj strani knjige „Apostol" iz 1564. godine. Iako je ta slika previše izbledela da bi se direktno uporedila sa novom rekonstrukcijom, Moraes je primetio da njegova kreacija veoma podseća na prethodni rad dr Gerasimova, sa samo manjim razlikama u predelu donje usne i brade. 

- Pomalo liči na Putina- našalio se jedan korisnik društvenih mreža.

Ova rekonstruisana slika ne samo da pruža uvid u prošlost, već poziva i na nijansirano razumevanje vladara čiji su postupci i izgled vekovima intrigirali istoričare i javnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija