• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.07.2024

23:41

Podlegla povredama! Umrla ukrajinska političarka koja je danas upucana u glavu

profimedia

Vesti

Podlegla povredama! Umrla ukrajinska političarka koja je danas upucana u glavu

Podeli vest

Javna ličnost i političarka Irina Farion preminula je u petak, 19. jula, u 23:20 u Lavovu nakon pokušaja atentata na nju.

Ovu vest je saopštila pres služba bolnice Prve teritorijalne medicinske unije, gde je primljena sa prostrelnom ranom na glavi uveče tog petka, prenosi zaxid.net.

Šefica službe anesteziologije Prve TMO Lavova Natalija Matolinec izjavila je da, uprkos naporima lekara, nisu uspeli da spasu Irinu Farion.

Podsećamo, oko 19:30 nepoznata osoba je pucala Irini Farion u glavu ispred njene kuće u ulici Masarika u Lavovu. U bolnicu je primljena u kritičnom stanju. Policija u toj oblasti je započela specijalnu operaciju za hapšenje napadača.

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij izrazio je saučešće povodom smrti Irine Farion.

- Ovo je veoma strašno i užasno. Uvek kažem da u Ukrajini više nema bezbednog mesta. Ali ovakvo drsko, naglo ubistvo. Ubicu treba pronaći! Zahvaljujem se organima reda koji aktivno rade na tome. Naručilac takođe mora biti otkriven i snositi punu odgovornost - rekao je Andrej Sadovij.

Irina Farion je rođena 29. aprila 1964. godine u Lavovu. Bila je lingvista – profesorka na Nacionalnom univerzitetu Lavovska politehnika, političarka – članica političkog saveta VO Svoboda, dvaput poslanica u Lavovskoj oblasnoj skupštini iz VO Svoboda, nakon čega je bila narodna poslanica Ukrajine VII saziva (2012-2014).

Tokom 2013-2019. Irina Farion je vodila TV projekat "Veličina ličnosti" na parlamentarnom kanalu "Rada". Cilj projekta bio je popularizacija znanja o značajnim ličnostima ukrajinske istorije, kulture i politike. Ukupno je emitovano 160 emisija.

Takođe, Irina Farion je bila osnivačica i autorka TV projekta "Gen Ukrajinaca" (2019-2023) na lavovskom kanalu NTA. Pored toga, vodila je dva Jutjub kanala  - Iryna Farion i Studio Farion, gde je realizovala projekte "Protiv Anglizma", "PolitOgled" i "Kursevi iz kulture ukrajinskog jezika".

Irina Farion je takođe više puta davala skandalozne izjave, posebno o "Plastu", o okupaciji i uništavanju Marijupolja od strane Rusa i slično.

U jesen 2023. godine Irina Farion je dala skandaloznu izjavu o ukrajinskom jeziku i vojnicima Oružanih snaga Ukrajine koji govofe ruski. Takođe je na svom Telegram kanalu objavila pismo podrške od studenta iz privremeno okupiranog Simferopolja, Maksima Glebova, gde su bili vidljivi lični podaci mladića. Nekoliko dana kasnije, predstavnici okupacione vlasti su uhapsili studenta.

Nakon toga, SBU je otvorila slučaj protiv Irine Farion po četiri člana Krivičnog zakona. Kao posledica, otpuštena je sa Lavovske politehnike, ali ju je nedavno sud vratio na poziciju. Primljenu platu za prinudno odsustvo Irina Farion je potrošila na dronove za Oružane snage Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima!
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima!

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)
Live TV

Da li Bajden zaista ima koronu ili je to marketinški trik? Demokrate će u ponedeljak morati da se izjasne o svojoj podršci aktuelnom predsedniku! (VIDEO)

Predsednik Džo Bajden je pozitivan na koronavirus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće juče, a preneo je BBC. Bajden je trebalo da govori na događaju u Las Vegasu u sredu popodne po lokalnom vremenu, a u sklopu napora da pridobije latinoameričke glasače. Izvršna direktorka Unidosa Dženet Murgija saopštila je gostima da je predsednik izrazio svoje žaljenje što nije mogao da se pojavi jer je bio pozitivan na koronavirus. Na ovu temu za Informer, u emisiji "Info jutro", govorili su analitičar Branko Radun i novinar i pisac Aleksandar Gajović.

19.07.2024

13:10

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Vazura: UEFA je bila u kontroli, navijači će biti iznenađeni!
Partizan

Vazura: UEFA je bila u kontroli, navijači će biti iznenađeni!

Fudbalski klub Partizan je uoči početka utakmice sa Napretkom predstavio novu centralnu ložu stadiona u Humskoj koja nosi ime počasnog predsednika Ivana Ćurkovića. Tom prilikom generalni direktor crno-belih Miloš Vazura je otkrio da je ovo samo početak radova u Humskoj i da se očekuje još mnogo noviteta.

19.07.2024

22:26

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija