• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/BBC na srpskom

20.07.2024

11:39

Bog neka nam je u pomoći! Globalni IT kolaps otkrio brutalnu istinu o svetu u kojem živimo, informacija se tak sada pojavila!

Pixabay

Vesti

Bog neka nam je u pomoći! Globalni IT kolaps otkrio brutalnu istinu o svetu u kojem živimo, informacija se tak sada pojavila!

Podeli vest

Globalni prekid u IT sistemu, koji se danas dogodio i koji je povezan sa problemima kompanija za sajber bezbednost Kradustrajk i Majkrosoft, pored otkazivanja letova na aerodromima širom sveta, uticao je i na rad bolnica.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske saopštila je da IT prekid poremetio zakazane preglede lekara i kartone pacijenata, ali hitne službe nisu bile pogođene, prenosi Rojters.

Nekoliko bolnica u Holandiji moralo je da smanji broj operacija, javila je holandska novinska agencija ANP. Vatrogasna služba Kopenhagena napisala je na zvaničnom profilu na X da je došlo do problema oko prijema požarnih alarma.

Dve bolnice u nemačkim gradovima na severu otkazale su operacije koje su za danas bile zakazane.

Lanac bolnica "Mass General Brigham" otkazao je sve ranije zakazane operacije i preglede za danas.

Iako aerodromi uglavnom izveštavaju da je IT problem rešen, efekat udara znači da hiljade putnika još uvek pokušava da se vrati kući ili da ide na odmor.

Uzrok masovnih poremećaja u IT sistemima je kompanija za sajber bezbednost Kraudstrajk (Crowdstrike), koja proizvodi antivirusni softver.

Ova kompanija je potvrdila da je njeno ažuriranje softvera izazvalo pad Vindouz (Windows) uređaja, odnosno takozvani „Plavi ekran smrti" na računarima.

„Kraudstrajk aktivno radi sa klijentima pogođenim kvarom pronađenim u ažuriranju sadržaja za Vindouz hostove.

Kraudstrajk je jedna od vodećih svetskih kompanija koja se bavi zaštitom računara i mreža od sajber napada.

Osnovana je 2011. u SAD i koristi napredne tehnologije da bi preduzeća i organizacije zaštitila od hakera i virusa. Iako je softverska greška ispravljena, stručnjaci kažu da će za ručno ponovno pokretanje svakog Microsoft računara biti potrebno dosta posla.

Hiljade letova je otkazano, najviše su pogođeni aerodromi u Americi, Australiji i delovima Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija