• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.07.2024

08:27

Ovo su scenariji ako se Bajden povuče! Jedan potez može da gurne demokrate u pakao!

Reuters

Vesti

Ovo su scenariji ako se Bajden povuče! Jedan potez može da gurne demokrate u pakao!

Podeli vest

Glas Amerike objavio je koji su to scenariji ukoliko demokratski predsednički kandidat odustane od trke, s obzirom da sve više velikih donatora ima dilemu da li da nastavi da finansira kampanju Džoa Bajdena, a takođe jer raste broj demokrata koji pozivaju aktuelnog predsednika da povuče svoju kandidaturu.

 

U petak je iz Bajdenove kampanje poručeno da on ostaje u trci, a, kako je navedeno, ukoliko se povuče, demokrate moraju brzo da odluče o narednim koracima.

Prvi scenario

Jedan od scenarija bi bio da Bajden, na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji krajem avgusta u Čikagu, podrži alternativnog kandidata i da od delegata traži da glasove koje su namenili njemu preusmere na drugog. Skoro svih 3.896 delegata svoje glasove je namenilo Bajdenu.

Prva u redu da nasledi predsednika je njegova potpredsednica Kamala Haris.

"Taj izbor bi imao smisla i finansijski, jer pravila nalažu da Haris može da potroši novac iz kampanje namenjene Bajdenu, a sredstva iznose oko 91 milion dolara, prema poslednjem izveštaju iz juna", piše Glas Amerike.

Foto: EPA

Kamala Haris i Džo Bajden

 

Drugi scenario

Drugi scenario jeste da stranka može da održi otvorenu konvenciju i odabere nekog od kandidata - među kojima su i guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Pensilvanije Džoš Šapiro ili guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Taj scenario, ističe Glas Amerike, bio bi "turbulentan proces koji bi izazvao podele".

"Nominovanje nekog drugog umesto Kamale Haris razbesnelo bi crnkinje - koje su jedan od ključnih stubova podrške demokratama", navedeno je.

Ukoliko bi Bajden odstupio, demokrate bi brzo morale da odluče ko će ga zameniti i ko može da dobije izbore, rekao je za Glas Amerike Lari Sabato iz Centra za politiku Univerziteta Virdžinije.

I to mora da bude ista osoba. A pitanje je da li mogu to da izvedu u narednih mesec dana", napominje Sabato.

Demokrate moraju da odluče i ko bi bio kandidat za potpredsednika - što opet može da izazove podele u stranci.

Bajden je trenutno u izolaciji, jer se leči od koronavirusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)
Live TV

Do 2040. Sloveni neće postojati! Cilj velikih sila jeste da nas istrebe u međusobnim ratovima! (VIDEO)

Ono što se dešava oko ukrajinskog fronta često je daleko intenzivnije nego događaji na samom frontu. Ukrajinske snage gube ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Ruske snage oslobodile su naselje Jurijevka. O situaciji na frontu u Ukrajini, ali i u Gazi, u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Žarko Rakić i pisac i publicista Dejan Lučić. Uživo u program javio se i Igor Damjanović, novinar i ratni reporter koji je govorio o situaciji na ukrajinskom frontu.

19.07.2024

22:19

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija