• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.07.2024

22:30

Zaboravili su da je to ruska zona! Amerika gura Venecuelu u građanski rat! Blinken napao Madura zbog pobede na izborima!

Shutterstock

Vesti

Zaboravili su da je to ruska zona! Amerika gura Venecuelu u građanski rat! Blinken napao Madura zbog pobede na izborima!

Podeli vest

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio je na predsedničkim izborima održanim u nedelju, osvojivši 51,2 odsto glasova. Međutim, zvanični Vašington, koji godinama pokušava da zbaci socijalističku vladu u Karakasu, tvrdi da izbori u Venecueli "nisu po volji naroda".

Tako je državni sekretar SAD Entoni Blinken podržao opozicionog kandidata Edmunda Gonzalesa Urutiju iako je dobio samo 44,2 procenta glasova.

Hakerski napad

Maduro je, nakon što je državna komisija objavila rezultate glasanja, proglasio pobedu pred hiljadama pristalica u Karakasu. Rezultati su objavljeni tek šest sati nakon zatvaranja birališta zbog, kako je objavljeno, sajber-napada. 

- Mi znamo odakle je hakerski napad došao, ostavili su tragove - rekao je Maduro, sugerišući da je Zapad umešao prste u izborni proces te latinoameričke zemlje. 

On je svoju pobedu posvetio pokojnom lideru Venecuele Ugu Čavezu, koji ga je 2013. izabrao za naslednika. 

- Ja sam Nikolas Maduro Moros, reizabrani predsednik Bolivarske Republike Venecuele, i ja ću braniti našu demokratiju, naš zakon i naš narod - naglasio je Maduro. 

Kako je dodao, njegova pobeda predstavlja "poštovanje suverenog života Venecuele i narodne volje".

- Ovo je trijumf mira i stabilnosti - istakao je Maduro. 

Međutim, socijalistički predsednik Venecuele Maduro nije po volji Vašingtona, te je Entoni Blinken objavio da rezultati izbora "nisu po volji naroda Venecuele". 

- Sjedinjene Države su ozbiljno zabrinute u vezi sa objavljivanjem rezultata predsedničkih izbora u Venecueli. Rezultat ne odražava ni volju, niti glasove naroda - rekao je Blinken, koji se nalazi u poseti Tokiju. 

Putin čestitao Maduru

Foto: Reuters

 

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je Nikolasu Maduru ponovni izbor za predsednika Venecuele i potvrdio spremnost Moskve za nastavak zajedničkog rada na aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne saradnje dve zemlje, saopšteno je iz Kremlja.
On je dodao da su rusko-venecuelanski odnosi po svojoj prirodi "strateško partnerstvo" i da je uveren da će Madurove aktivnosti na čelu države i dalje doprinositi progresivnom razvoju odnosa dve zemlje u svim pravcima.
"Želeo bih da potvrdim našu spremnost da nastavimo konstruktivan zajednički rad na aktuelnim pitanjima bilateralne i međunarodne agende. Ne zaboravite da ste uvek rado viđen gost na ruskom tlu", navedeno je u Putinovoj čestitki. 

On je pozvao izbornu komisiju Venecuele da transparentno i odmah objavi pune rezultate izbora, najavljujući da će SAD i međunarodna zajednica odgovoriti u skladu sa tim.

- Ključno je da svaki glas bude pošteno i transparentno prebrojan i da izborna komisija podeli informacije sa opozicijom i nezavisnim posmatračima bez odlaganja - kazao je Blinken. 

I oni proglasili pobedu

Te njegove reči dale su vetar u leđa venecuelanskoj opoziciji, koja tvrdi da su glasovi pokradeni i da je Edmundo Gonzales Urutija pobedio. 

"Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promenu", napisao je Gonzales na mreži Iks.
Liderka opozicije Marija Korina Mačado tvrdi da je Edmundo Gonzales osvojio čak 70 odsto glasova na predsedničkim izborima.

- Pobedili smo i svi to znaju. Nismo ih samo politički i moralno pobedili, pobedili smo ih glasovima - rekla je Mačadova, koja je pre izbora podržala Gonzalesa jer nije ispunila uslove da se kandiduje.  

Neke latinoameričke zemlje ne priznaju rezultate

Lideri Kube, Hondurasa i Bolivije pozdravili su pobedu Nikolasa Madura, međutim, Čile, Peru, Kostarika, Urugvaj, Gvatemala i Argentina saopštili su da neće priznati rezultate predsedničkih izbora u Venecueli.
Predsednik Čilea Gabrijel Borić izjavio je da Madurov režim mora da shvati da je teško poverovati u rezultate, koje je objavila izborna komisija. Ministar spoljnih poslova Perua Havijer Gonzalez-Olaečea rekao je da osuđuje niz nepravilnosti na izborima, navodeći da je cilj vlade Venecuele bio da "izvrši izbornu prevaru". Argentinski predsednik Havijer Milej rekao je da njegova zemlja neće priznati "još jednu prevaru" i da se nada se da će "ovaj put oružane snage braniti demokratiju i narodnu volju".

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu
Društvo

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu

Preko dana je vruće, noću nezgodno za vožnju, na sve to i sezona godišnjih odmora zbog koje se stvaraju gužve na granicama i čeka i po nekoliko sati kako bi se ušlo u Severnu Makedoniju, pa zatim i u Grčku... - zato svi pokušavaju da izračunaju koje je najbolje vreme za polazak na more, ali i kada je najbolje krenuti kući, da ne bismo satima dangubili na granicama.

29.07.2024

19:08

TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!
Live TV

U Ukrajini prosečno gine 2000 vojnika dnevno! Uspesi su sa obe strane mali, a gubici ogromni!

Zelenski na liniji fronta u Harkovu. Nemačka poručila da se ne plaši pretnji Putina zbog rasporeda raketa. Maduro ponovo predsednik! Erdogan preti da bi Truska mogla da uđe u Izrael. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Mitar Kovač, general i prof. dr Branko Nadoveza iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Uživo u program javio se novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je govorio o najnovijim vestima iz Malija.

29.07.2024

21:31

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu! (VIDEO)
Live TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu! (VIDEO)

2011. ukinuto je obavezno služenje vojnog roka. Nakon toga krenulo je nešto što se bliži savremenim normama. Da li se u Srbiju vraća obavezno služenje vojnog roka? Kakve će biti mogućnosti, a kakvi modeli služenja u emisijij "Otvoreni studio" govorili su Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan", Mile Rosić ispred udruženja heroja Košara i Paštrika i pukovnik u penziji Sreten Egerić.

29.07.2024

18:43

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija