• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.07.2024

17:10

(VIDEO) Bruje svetski mediji! Šta se ovo pojavilo u Ukrajini?! Scena sa fronta najavljuje totalnu eskalaciju! "Dobili su.."

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Bruje svetski mediji! Šta se ovo pojavilo u Ukrajini?! Scena sa fronta najavljuje totalnu eskalaciju! "Dobili su.."

Podeli vest

Sredinom juna ruski predsednik Vladimir Putin otputovao je u Pjongjang kako bi se sastao sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom i potpisao odbrambeni sporazum između Rusije i Severne Koreje. Šest nedelja kasnije, u blizini fronta na jugu Rusije, odmah preko granice, pojavilo se severnokorejsko raketno vozilo.

Čini se da jačanje vojnih veza između Rusije i Severne Koreje počinje da ima uticaj na borbene operacije. Ako Severna Koreja zaista šalje oklopna vozila Rusiji, to bi moglo rešiti jedan od najvećih ruskih problema u ratu - nedostatak borbenih vozila, piše Forbes.

Otkriveno vozilo "Bulsae-4"

Početkom nedelje, ukrajinski dron je primetio nešto neobično u blizini Volčanska, glavnog ratišta dvomesečne ruske ofanzive na severu Ukrajine. Detaljnija posmatranja otkrila su da je to verovatno vozilo "Bulsae-4", opremljeno protivtenkovskim raketama. Vozilo je "uspelo da ispali šest raketa pre nego što je otišlo", izvestio je ukrajinski pilot dronova sa kodnim imenom "Krigsforšer".

"Bulsae-4" postoji samo u Severnoj Koreji. To je oklopno vozilo koje predstavlja severnokorejsku verziju ruskog oklopnog transportera BTR-80, sa dodatkom velike kupole i osam vođenih protivtenkovskih raketa, od kojih svaka verovatno ima domet od nekoliko kilometara. "Bulsae-4" obavlja istu funkciju kao i ukrajinske i ruske grupe opremljene protivtenkovskim raketama - uništava neprijateljske tenkove, ali to čini sa mnogo većom brzinom, pokretljivošću i zaštitom.

Za Rusiju, "Bulsae-4" ispunjava sve veću potrebu: ruska vojska je ušla u rat sa nekoliko stotina protivtenkovskih vozila "Šturm" i "Kornet". Brzo su izgubili pedeset vozila, zahvaljujući ukrajinskim akcijama. U poslednje vreme, vozila sa raketama postala su retkost na frontu, verovatno zato što ih je ostalo malo.

Ne znamo detalje rusko-severnokorejskog sporazuma o bezbednosti, ali je moguće, čak i verovatno, da uslovi uključuju transfer značajnog broja severnokorejskih vozila.

Ako ruska vojska zaista dobija severnokorejska vozila, moguće je da se ne radi samo o vozilima "Bulsae-4". Rusima nedostaju moderni tenkovi i oklopni transporteri, zbog čega ne bi bilo iznenađujuće ako uskoro vidimo na frontu severnokorejske tenkove "Pokpung-ho" i vozila "M2010 APC".

Pomoć Severne Koreje - prikrivena

Veliko pitanje je šta će uraditi Južna Koreja. Na početku rata, i Severna i Južna Koreja su pružale podršku svojim saveznicima u sukobu, ali tiho. Severna Koreja prodavala je Rusiji granate i balističke rakete, dok je Južna Koreja prodavala granate Sjedinjenim Američkim Državama za dalju isporuku demokratskoj Ukrajini.

Sada, kada Severna Koreja otvoreno podržava Rusiju, Južna Koreja bi mogla razmisliti o otvorenoj podršci Ukrajini. Nedugo nakon što su Putin i Kim potpisali bezbednosni pakt, južnokorejski savetnik za nacionalnu bezbednost Čang Ho-džin oštro je kritikovao taj pakt, navodeći da će njegova vlada razmotriti zabranu direktnog slanja oružja Ukrajini, koja je trenutno na snazi.

Važno je napomenuti da Južna Koreja proizvodi neka od najboljih oružja na svetu, i to u mnogo većim količinama nego bilo koja druga zemlja, verovatno uključujući i Severnu Koreju.

- Nadam se da će Južna Koreja reagovati - napisao je Krigsforšer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21