• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

02.08.2024

21:01

Šok dil sa teroristima koji su srušili Kule bliznakinje! Tramp i ekipa besni, njih treba ubijati, a ne pregovarati sa njima!

AP PHOTO

Vesti

Šok dil sa teroristima koji su srušili Kule bliznakinje! Tramp i ekipa besni, njih treba ubijati, a ne pregovarati sa njima!

Podeli vest

U zamenu za ukidanje smrtne kazne, trojica optuženih su pristali da se izjasne krivim za sva krivična dela za koja se terete, uključujući ubistvo 2.976 ljudi, navedeno je u pismu koje je vojni sud poslao porodicama žrtava

Navodni glavni organizator terorističkih napada 11. septembra izvršenih na Kule bliznakinje u Njujorku i Pentagon, kao i dvojica drugih terorista, biće pošteđeni smrtne kazne jer su sklopili nagodbu sa tužilaštvom, piše „Njujork post".

Portparol Kancelarije vojnih komisija (OMC), koja vodi ovaj slučaj, potvrdio je da je sklopljen sporazum sa Halidom Šeikom Muhamedom, optuženim da je „mozak" napada iza kojeg je, kako se veruje, stajala Al Kaida, i dvojicom njegovih navodnih saučesnika, Validom Muhamed Salih Mubarak Bin Atašom i Mustafom Ahmedom Adam al Havsavijem, koji su svi držani u američkom vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo od 2003. godine.

Najava je došla kao gorka pilula za porodice žrtava koje su sa nestrpljenjem čekale završetak suđenja skoro 24 godine i od kojih su mnogi smatrali da je smrt jedina prikladna kazna za počinioce gnusnih napada, konstatuje se u tekstu.

- U zamenu za ukidanje smrtne kazne kao moguće kazne, trojica optuženih su pristali da se izjasne krivim za sva krivična dela za koja se terete, uključujući ubistvo 2.976 ljudi, kako je navedeno u optužnici - navodi se u pismu poslatom porodicama žrtava koje je potpisao glavni tužilac OMC-a kontraadmiral Aron Rag.

Ročišta za izjašnjavanje o krivici po optužbama uključujući ubistvo i zaveru, mogla bi da se održe već sledeće nedelje, a izricanje presude se očekuje sledećeg leta, navodi se u pismu u koje je „Njujork post" imao uvid.

U pismu OMC-a se navodi da su osumnjičeni za terorizam takođe pristali da odgovore na sva pitanja koja članovi porodica žrtava imaju „u vezi sa njihovom ulogom i razlozima za izvođenje napada 11. septembra".

Članovima porodice je rečeno da im je dozvoljeno da postavljaju pitanja koja će biti prosleđena optuženim teroristima preko njihovih branilaca i na koje će odgovoriti u roku od 90 dana.

Optuženi se sumnjiče da su organizovali obuku, obezbedili finansijsku podršku i drugu pomoć za 19 terorista koji su oteli putničke avione i srušili ih na Svetski trgovinski centar, Pentagon i polje u Šenksvilu, Pensilvanija, 11. septembra 2001. godine.

Trojica optuženih koji su prihvatili sporazum o priznanju krivice, zajedno sa Alijem Abdul Azizom Alijem i Ramzijem Bin al Šibom, prvobitno su zajedno optuženi 5. juna 2008, a zatim ponovo 5. maja 2012, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

OMC je saopštio da je prvi put ušao u pregovore o priznanju krivice sa braniocima osumnjičenih u martu 2022. godine.

Muhamed, poznat operativcima FBI kao „KSM", navodno je predložio ideju za napade Osami bin Ladenu 1996. godine. Terorista poreklom iz Pakistana je optužen da je igrao ključnu ulogu u planiranju napada, koje je podrazumevalo i obuku nekih otmičara u Pakistanu i Avganistanu.

Bin Ataš je navodno obučavao teroriste, uključujući i borbu prsa u prsa, a proučavao je i red letenja avio-kompanija. Rođen u Saudijskoj Arabiji, čiji je državljanin i treći osumnjičeni Al Havsavi koji je optužen da je pomagao otmičarima oko putnih aranžmana i finansija.

Ubrzo nakon što su objavljene vesti o sporazumu o priznanju krivice, Bela kuća je objavila saopštenje preko zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost distancirajući se od sporazuma.

- Predsednik i Bela kuća nisu igrali nikakvu ulogu u ovom procesu. Predsednik je naložio svom timu da se po potrebi konsultuje sa zvaničnicima i advokatima Ministarstva odbrane o ovom pitanju -, navodi se u saopštenju.

Kandidat za potpredsednika republikanaca, Džej Di Vens kritikovao je administraciju Bajden-Haris zbog sporazuma o priznanju krivice.

- Potreban nam je predsednik koji ubija teroriste, a ne onaj koji pregovara sa njima - rekao je Vens okupljenim pristalicama republikanaca na skupu u Glendejlu u Arizoni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Milićević: Sport je način da se mladi iz regiona okupe i grade zajedništvo
Politika

Milićević: Sport je način da se mladi iz regiona okupe i grade zajedništvo

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Srbije s dijasporom Đorđe Milićević izjavio je danas, govoreći o Sportskom kampu "Srbija te zove" koji okuplja decu sa Kosova i Metohije, iz regiona i dijaspore, da je sport odličan način da se mladi okupe, grade sportski duh, zajedništvo i nauče da podržavaju jedni druge.

02.08.2024

21:10

TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne!
Live TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne!

Nadamo se da će doći do mira između Palestine i Izraela. Za samo nekoliko meseci od Palestine je ostalo sivilo i crnilo. Generalni sekretar Hezbolaha rekao je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekujue osvetu. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i analitičar Luka Stajić. Uživo u program iz Tel Aviva javio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je komentarisao trenutnu situaciju u ovoj zemlji. Uživo u program javio se i novinar Dejan Jelača koji je komentarisao izbore u Americi.

02.08.2024

21:46

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!
Live TV

Špijunski avioni nadleću oko Srbije i prikupljaju sve podatke! Amerika snima sve položaje vojske i fabrike za proizvodnju oružja!

Pitanje je u kakvom bezbednosnom sistemu se nalazi naš narod. Špijunska afera dešavala se u Srbiji već mesec dana. Tri puta u toku jula meseca jedna letilica vazduhoplovstva SAD-a letela je oko granica Srbije i iznad BiH. Ova letilica opremljena je specijalnom opremom pomoću koje posmatra pokretne ciljeve na kopnu i moru. Ovaj avion je deset puta u toku godine leteo oko granica Srbije. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Danka Nešović, direktorka PEP akademije za avijaciju i pilot Boriša Mandić.

02.08.2024

15:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija