• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

17.07.2024

20:58

(VIDEO) Nisu Rusi, a ni Kinezi! Šta je to eksplodiralo iznad Njujorka?! Vatrena lopta sjajnija od Sunca dojurila iz svemira?!

pixabay.com

Vesti

(VIDEO) Nisu Rusi, a ni Kinezi! Šta je to eksplodiralo iznad Njujorka?! Vatrena lopta sjajnija od Sunca dojurila iz svemira?!

Podeli vest

Stanovnici širom američkih država Njujork i Nju Džersi bili su zaprepašćeni u utorak ujutru glasnom eksplozijom, za koju zvaničnici NASA veruju da je izazvana vrstom meteora nazvanom " dnevna vatrena lopta ".

Uopšteno govoreći, meteor je deo nebeskog tela koji, padajući kroz atmosferu, ostavlja svetleći trag na nebu, bolid je izuzetno svetao meteor, a vatrena lopta je još svetlija (ima magnitudu od -4 i manji).

Štaviše, ovaj retki tip meteora je dovoljno svetao da se vidi tokom dana, a može čak i da zasjeni Sunce kada uđe u Zemljinu atmosferu i eksplodira. Tada se takav fenomen naziva "dnevna vatrena lopta". Često se takva eksplozija može čuti kao zaglušujući prasak .

Eksplodirao iznad Menhetna

NASA-in tim za posmatranje meteora saopštio je da je meteor prošao iznad Njujorka u utorak, 16. jula, u 11.17 časova po lokalnom vremenu. Američka svemirska agencija pratila je putanju meteora i procenila da je putovao na visini od 79 km iznad Aper zaliva u blizini Grinvil Jarda u Džersi Sitiju.

Putujući neverovatnom brzinom od 55.000 km/h , vatrena lopta je prešla preko Kipa slobode u njujorškoj luci pre nego što se raspala 47 km iznad centra Menhetna. Međutim, zvaničnici NASA-e naglašavaju da je putanja meteora i dalje "veoma gruba i neizvesna".

Naime, ove procene su zasnovane na ograničenom broju izveštaja očevidaca. Trenutno nema dostupnih video snimaka kamere ili satelitskih snimaka koji bi stručnjacima omogućili preciznije praćenje.

Bez povreda ili oštećenja

Važno je razlikovati pojmove meteoroid (malo kameno ili metalno nebesko telo dimenzija od zrna peska (prečnika oko 100 mm) do većeg kamena (prečnika oko 1 m) koji obilazi Sunce), meteor ( deo nebeskog tela koji, propadajući kroz atmosferu, ostavlja svetleći trag) i meteorit (komad stene ili gvožđa, meteoroid, kometa ili planetoid, koji je pao iz svemira na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tela). Uprkos dramatičnom događaju, NASA je potvrdila da tokom ove eksplozije nisu stvoreni meteoriti.

Zanimljivo je da je agencija takođe primetila izveštaje o „vojnim aktivnostima u blizini" u vreme viđenja, što bi moglo da objasni višestruke izveštaje o drhtanju i glasnoj buci iz oblasti južnog Nju Džersija do delova Kvinsa i Bruklina.

Uprava za hitne slučajeve Njujorka (NICEM) potvrdila je izveštaje, dodajući da su se jaka buka i očigledno drhtanje osetili nadaleko, ali nisu izazvali nikakvu štetu. Aries Dela Cruz , zvaničnik NICEM-a, uverava javnost da „nisu primljeni izveštaji o šteti ili povredama u vezi sa ovim događajem".

Kako se istraga nastavlja, ovaj događaj služi kao fascinantan podsetnik na dinamičnu i ponekad zapanjujuću prirodu našeg kosmičkog okruženja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija