• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

02.08.2024

21:30

Pukla ljubav Rima i Brisela, Meloni ljuta na Fon der Lajen! Evropa je očekivala romansu, a dobila "vruć krompir"!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Pukla ljubav Rima i Brisela, Meloni ljuta na Fon der Lajen! Evropa je očekivala romansu, a dobila "vruć krompir"!

Podeli vest

Iako se činilo da italijanska premijerka Đorđa Meloni i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen mogu da ostvare izuzetno dobru saradnju, ljubav koja se stvorila na relaciji Brisel-Rim je pukla.

Kap koja je prelila čašu odnosa Meloni i Fon der Lajen definitivno je bio izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, u kojem je Brisel izrazio zabrinutost za stanje slobode štampe u Italiji.

Nakon objavljenog izveštaja, Meloni je uputio pismo predsedniku Evropske komisije i kritikovao rezultate izveštaja.

- Dve nedelje nakon što su poslanici Evropskog parlamenta potvrdili novi mandat Ursule fon der Lajen, vlada koju je predvodio Đorđo Meloni nastavila je da problematizuje odnose sa Briselom - piše Politiko.

Međutim, politički analitičari ističu da potezi koje je napravio Meloni ne mogu ići na ruku Italiji.

- Ono što je Meloni uradila je jednostavno glupo. Potrošila je toliko političkog kapitala za nekoliko nedelja - kažu analitičari.

Uoči glasanja za drugi mandat, Fon der Lajen je provela nedelje posvećene izgradnji dobrih odnosa sa Melonijem.

- Ipak, Meloni je bila uzdržana kada su lideri glasali za novi mandat Fon der Lajen i izrazila je ljutnju što je isključena iz sporazuma 'populista', liberala i socijalista - objašnjava se u analizi.

Kritičari politike Đorđe Meloni ističu da je napetost u odnosima sa Ursulom fon der Lajen dokaz da je Italija marginalizovana u Evropi.

- Meloni je odigrao kartu žrtve, što je reakcija nekoga ko namerava da igra ulogu autsajdera - rekao je italijanski političar Rikardo Magi.

Kratkoročno, tenzije između Brisela i Rima mogle bi da utiču i na odluku o tome koja će pozicija u okviru Evropske komisije pripasti Italiji.

- Ako Meloni nastavi da se ponaša „desničarski", Fon der Lajen bi mogla da je kazni simboličnim mestom kao što je komesarka za mediteranska pitanja, iako je Italija tražila mesto vezano za ekonomiju - ističe se u analizi. out.

Analitičari su na kraju naglasili da je odnos dvojice političara na prekretnici, a Meloni će morati da odluči kojim putem.

- Videćemo kako će Meloni izaći iz ovoga. Hoće li ići tvrdo-pravim putem kojeg smo se oduvek plašili, ili će ići pragmatičnim putem koji smo već videli - rekao je jedan od diplomata EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!
Kolumne

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!

Nacionalni fond za demokratiju - NED (engl. National Endowment for Democracy) je neprofitna američka vladina organizacija osnovana 1983. godine sa ciljem „promocije demokratije“. Fond dobija najveći deo finansijskih sredstava od Kongresa (United States Congress) i Ministarstva inostranih poslova SAD (US Department of State). U stvarnosti NED je zamena za dotadašnje „meke“ delatnosti CIA, i NED je organizacija koja je popunila prazan prostor u širenju američke meke moći, koji je postojao i pored slične delatnosti USAID i Stejt dipartmenta.

21.08.2024

18:53

TV

Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?
Live TV

Rusija dobila pokretne krematorijume za spaljivanje mrtvih ukrajinskih vojnika! Od 15.000 vojnika poslatih u Kursku oblast, ni jedan se neće vratiti živ?

Ruski ministar odbrane poslao je poruku Ukrajini i svim sponzorima ukrajinskih snaga da nije trebalo da zalaze u teritoriju Rusije. I sam ministar odbrane Rusije rekao je da su formirane tri grupe koje će voditi računa o civilnom stanovništvu u Kurskoj oblasti. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su Dragan Vasiljković, osnivač fondacije "Kapetan Dragan" i Slobodan Dimitrijević ispred pokreta "Srpsko-rusko bratstvo".

21.08.2024

22:56

Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!
Live TV

Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!

Ono što nam se do juče činilo nemoguće, danas je došlo u Srbiju. Ako ovako nastavimo, ješćemo insekte! Zašto je Zapadu jako važno da uništi pravoslavnu crkvu u Rusiji i pravoslavlje uopšte? Na ovu temu u "Info danu" govorio je istoričar Goran Šarić. U drugom delu emisije priključili su se i Marko Lakić, novinar i ekonomista Nebojša Berak.

21.08.2024

19:24

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija