• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.08.2024

11:22

U čast Fjodora Ušakova! Sedam ruskih oblasti obeležilo sećanje na slavnog admirala

Reuters

Vesti

U čast Fjodora Ušakova! Sedam ruskih oblasti obeležilo sećanje na slavnog admirala

Podeli vest

Čak sedam ruskih oblasti, među njima i neke prisajedinjene u tekućem ratu, zanimljivom akcijom obeležilo je sećanje na slavnog admirala Fjodora Ušakova, jednog od najuspešnijih vojnih zapovednika u istoriji čovečanstva.

Akcija u čast Ušakova sprovedena je proteklog ponedeljka, a sastojala se od otkrivanja spomenika ovom vojskovođi u sledećim gradovima: Sevastopolju, Donjecku, Rjazanju, Petrozavodsku, Azovu u Rostovskoj oblasti, Skladovsku u Hersonskoj oblasti i Jejsku u Krasnodarskoj oblasti.

Upriličena je uz blasgoslov Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila; sam datum akcije izabran je u skladu sa kanonizacijom admirala Ušakova, koga je Ruska pravoslavna crkva 5. avgusta 2021. godine proglasila svecem.

Ruska glasila prenose da pokretači akcije nameravaju da nastave sa delatnostima u pravcu popularizacije Fjodora Ušakova, koji je krajem krajem 18. i početkom 19. veka zapovedao ruskom ratnom mornaricom u nekoliko ratova protiv Otomanske imperije, kao i u okršajima sa revolucionarnom Francuskom, te pobedio u svakoj i jednoj bici u kojoj je učestvovao.

Poseban naglasak, kaže se u vestima, biće na angažovanju mladih, kojima je, posle punog veka najpre sovjetske a potom i liberalne propagande, potrebno preneti najvažnija saznanja o slavnoj prošlosti ruskih oružanih snaga i istaknutim ratnicima poput Ušakova. Za tu inicijativu dobili su podršku i kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija