• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.08.2024

13:52

Nova epidemija?! Svet u strahu od majmunskih boginja! Afrika prva na udaru!

Shutterstock

Vesti

Nova epidemija?! Svet u strahu od majmunskih boginja! Afrika prva na udaru!

Podeli vest

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su u izveštaju objavljenom u sredu da su majmunske boginje, ove godine otkrivene u 10 afričkih zemalja, uključujući Kongo, koji ima više od 96 odsto svih slučajeva i smrti.

Afrički zdravstveni zvaničnici rekli su da su slučajevi mipoksa(oblika majmunskih boginja) do sada ove godine porasli za 160 odsto, upozoravajući da je rizik od daljeg širenja visok s obzirom na nedostatak efikasnih tretmana ili vakcina na kontinentu.

Zvaničnici su rekli da je skoro 70 odsto slučajeva u Kongu kod dece mlađe od 15 godina, koja su takođe činila 85 odsto smrtnih slučajeva.

Procenjuje se da je do sada bilo 14.250 slučajeva ove godine, skoro isto koliko i cele prošle godine. U poređenju sa prvih sedam meseci 2023. godine, Afrički CDC saopštio je da je broj slučajeva povećan za 160 odsto, a smrtni slučajevi za 19 odsto, na 456.

Burundi i Ruanda su prvi put prijavili virus ove nedelje. Nove epidemije su takođe proglašene ove nedelje u Keniji i Centralnoafričkoj Republici, a slučajevi su se proširili i na njenu gusto naseljenu prestonicu Bangi.

„Veoma smo zabrinuti zbog slučajeva majmunskih boginja, koje pustoše (region glavnog grada)“, rekao je u ponedeljak ministar javnog zdravlja Centralnoafričke Republike Pjer Somse.

U sredu je kenijsko ministarstvo zdravlja saopštilo da je pronašlo mipoks kod putnika koji je putovao iz Ugande u Ruandu na graničnom prelazu u južnoj Keniji. U saopštenju, ministarstvo je navelo da je jedan slučaj mipoksa dovoljan da se proglasi izbijanje epidemije.

Mipoks se širi bliskim kontaktom sa zaraženim ljudima, uključujući i seksualnim putem.

„Postoji realan rizik od eksplozije, s obzirom na ogromna kretanja stanovništva u i van“, rekao je dr Luis Masing, medicinski direktor grupe za Kongo. Epidemije Mipoks-a na Zapadu uglavnom su ugašene uz pomoć vakcina i tretmana, ali jedva da je to bilo dostupno u afričkim zemljama, uključujući Kongo. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kurti je problem i svi to znaju! Grenel: Oštra pisma ne funkcionišu protiv Kurtija, SAD imaju alate da ga zaustave
Politika

Kurti je problem i svi to znaju! Grenel: Oštra pisma ne funkcionišu protiv Kurtija, SAD imaju alate da ga zaustave

Nekadašnji američki specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel reagujući na saopštenje ambasade SAD u Prištini povodom zatvaranja filijala Pošte Srbije na severu Kosova ocenio je da protiv Kurtija „oštro formulisana pisma ne funkcionišu“, i da Amerika ima alate da ga zaustavi pre nego što dođe do eskalacije.

06.08.2024

09:59

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija