• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.08.2024

13:10

(FOTO,VIDEO) Drama u svemiru! Dva astronauta zarobljena na misiji! Neće se vratiti pre 2025?!

Shuterstock

Vesti

(FOTO,VIDEO) Drama u svemiru! Dva astronauta zarobljena na misiji! Neće se vratiti pre 2025?!

Podeli vest

Dvoje američkih astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) od početka juna, a koji su tamo stigli svemirskim brodom "Starlajner" kompanije "Boing", možda se neće vratiti na Zemlju do 2025. godine zbog toga što nije sigurno da je letelica bezbedna za povratak, rekli su zvaničnici NASA.

Američka svemirska agencija saopštila je u sredu da ispituje da li bi dva astronauta mogla da se vrate na Zemlju u letelici američke kompanije "Spejseks" umesto u kapsuli "Starlajnera" koja je opterećena problemima od lansiranja pre više od dva meseca, 5. juna, preneo je Independent.

Astronauti su stigli na ISS pre dva meseca za, kako je bilo planirano, osmodnevnu misiju.

Kao rezultat toga, povećavaju se šanse da će se astronauti Buč Vilmor i Sunita Vilijams vratiti na Zemlju u letelici "Spejseksa", dok će se letelica Starlajner vratiti prazna.

Vilmor i Vilijams se vraćaju u februaru 2025?

Kompanija "Boing" saopštila je u petak da i dalje stoji iza svemirske letelice "Starlajner" i da smatra da posada može bezbedno da se vrati na Zemlju.

Kompanija ističe da podržava zahteve NASA da se obave dodatna testiranja i analize da bi se utvrdila bezbednost letelice.

Vraćanje astronauta u letelici "Spejseksa" bio bi veliki udarac za "Boing", navodi britanski list, podsećajući da je let u junu bio prva misija posade na "Starlajneru" upućene na ISS i da je trebalo da se takmiči sa "Spejseksom" za ugovore sa NASA.

"Boing" je saopštio prošle sedmice da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu "Starlajner".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Dinosauri i vile u zvezdanoj čaroliji: Nova Vulkančić izdanja u prodaji
Kultura

Dinosauri i vile u zvezdanoj čaroliji: Nova Vulkančić izdanja u prodaji

Zamislite svet u kom praistorijska bića, čarobne vile i svetlucave zvezde spajaju svoje čari kako bi stvorili priče koje fasciniraju i inspirišu mališane. Vulkančić vas poziva da u novim dečjim knjigama osetite magičan doživljaj koji nadmašuje obične priče i omogućava deci da urone u svet gde mašta nema granica, i gde svaka stranica donosi novo uzbuđenje.

08.08.2024

13:02

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija