• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

08.08.2024

20:00

Rat u Ukrajini trajaće u nedogled, američka i globalna "duboka država" preko Blekroka postaraće se za to!

Shutterstock

Vesti

Rat u Ukrajini trajaće u nedogled, američka i globalna "duboka država" preko Blekroka postaraće se za to!

Podeli vest

Aktive kojima upravlja američka Blackrock Corporation premašile su 10,6 biliona dolara (10,6 hiljada milijardi prim aut). Ali, to nije jedini razlog što se na njegovom primeru može dobro skenirati šta je tzv. duboka država i dokle sežu njeni pipci.

Blackrock je, kao prvo, najveća investiciona kompanija na svetu po imovini kojom upravlja, a i po uticaju u američkoj „dubokoj državi".

Američka „vlada u senci", a ni „svetska vlada", to nisu, naravno, zlikovci koji u holivudskim filmovima sede u mračnim bunkerima i kuju podmukle planove dok se zloslutno smeju. Tu su mnogo važniji veliki biznis, ogromne kompanije i transnacionalne korporacije koje su odavno srasle sa vlastima i direktno utiču na političke odluke koje donose profit i omogućavaju im dalji rast.

Na primer, u bordu direktora Blackrock su i Vali Adeiemo, koji je i zamenik ministra finansija SAD. Takođe: Erik van Nostrand, viši savetnik Ministarstva finansija za Rusiju i Ukrajinu i Majk Pajl, glavni ekonomski savetnik Kamale Haris.

Njihov rad na dva fronta je bezuslovna potvrda spajanja krupnog kapitala, političke moći i državne vlasti, a inicijativa za takvo spajanje dolazi od predstavnika kapitala.

Njegovi realni bosovi su lutkari iz senke i preko svojih „ugrađenih agenata" utiču na donošenje najvažnijih odluka. Neke od njih ticale su se i tiču se Ukrajine.

Iako u toj zemlji postoji moratorijum na prodaju zemljišta stranim kupcima, uporno se šuška da je Blackrock, kroz razne šeme i fiktivne kompanije, kupio skoro polovinu njene najplodnije zemlje (crnice). Procenjuje se da indirektno kontroliše najmanje trećinu ukrajinskih oranica, što je oko deset miliona hektara.

Ta površina je jednaka svim obradivim površinama Poljske ili Nemačke. Ali, to je samo vrh ledenog brega.

Blackrock je pre godinu dana dobio specijalnu licencu za obavljanje određenih aktivnosti za obnovu i razvoj Ukrajine.

Odmah je, 2023-će, osovao hedž fond za pružanje pomoći Oružanim snagama Ukrajine, koji bi trebalo da se puni novcem uzetim od lokalnih oligarha.

Blackrock je potom dobio zakonsku priliku da jeftino otkupi svu manje ili više profitabilnu ukrajinsku imovinu (pozivajući se na vanredno stanje, ili hapšenje vlasnika - kao u slučaju oligarha Igora Kolomojskog).

U Ukrajini se sada zaključivanje svih državnih ugovora za obnovu bilo čega mora obavljati preko pomenutog fonda Blackrock-a.

Ovo znači da Blackrock može da kontroliše ceo ciklus finansiranja Ukrajine, bilo da je vojno ili civilno.

Uslovi rada njegovog fonda važe do kraja neprijateljstava, što samo potvrđuje da je američka vlada u senci zainteresovana da se rat nastavi što je duže moguće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Pitao je da li ću se poroditi i isprljati mu automobil!": Trudnica iz Beograda zgrožena ponašanjem taksiste!
Društvo

"Pitao je da li ću se poroditi i isprljati mu automobil!": Trudnica iz Beograda zgrožena ponašanjem taksiste!

Jedna trudnica iz Beograda požalila se kako je doživela neprijatno iskustvo u taksiju zbog toga što uskoro treba da se porodi. Kako tvrdi za "Blic", pojedini taksisti su je pitali da li će se poroditi u kolima, dok su joj drugi rekli da kada zove taksi službu treba da naglasi da je trudnica. Ipak, Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije SATUS, otkriva da ga je jedna mušterija čak prozvala kume, jer se umalo porodila tokom vožnje, kao i da taksisti u tome ne vide nikakav problem.

08.08.2024

19:25

TV

Hronika

Prodajom kopija poznatih brendova zaradile 300.00 evra! Uhapšene četiri osobe u Beogradu! (FOTO)
Hronika

Prodajom kopija poznatih brendova zaradile 300.00 evra! Uhapšene četiri osobe u Beogradu! (FOTO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva i Sektorom tržišne inspekcije Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine uhapsili su četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

08.08.2024

20:33

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Dinosauri i vile u zvezdanoj čaroliji: Nova Vulkančić izdanja u prodaji
Kultura

Dinosauri i vile u zvezdanoj čaroliji: Nova Vulkančić izdanja u prodaji

Zamislite svet u kom praistorijska bića, čarobne vile i svetlucave zvezde spajaju svoje čari kako bi stvorili priče koje fasciniraju i inspirišu mališane. Vulkančić vas poziva da u novim dečjim knjigama osetite magičan doživljaj koji nadmašuje obične priče i omogućava deci da urone u svet gde mašta nema granica, i gde svaka stranica donosi novo uzbuđenje.

08.08.2024

13:02

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija