• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

29.07.2024

19:10

Zelenski šokirao sve, razmotriće pitanje granica Ukrajine sa "odgovarajućim zemljama"! Kijev se sprema za kapitulaciju!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Zelenski šokirao sve, razmotriće pitanje granica Ukrajine sa "odgovarajućim zemljama"! Kijev se sprema za kapitulaciju!

Podeli vest

Šef kijevskog režima Volodimir Zelenski rekao je japanskom telekanalu NHK da će Ukrajina uskoro „sa odgovarajućim zemljama" početi da „razmatra pitanja povezana sa svojim teritorijalnim integritetom i celovitošću".

Za vojne analitičare i ovo je jasna poruka.  Razgovoraće o budućim teritorijalnim ustupcima Rusiji.

Zelenski nije nije otkrio ko će biti u krugu tih „odgovarajućih zemalja". Verovatno ne slučajno, odmah u nastavku je rekao da održava kontakte sa timom eks-predsednika SAD Donalda Trampa.

Dodao je da će do kraja novembra razraditi plan dejstava za uspostavljanje mira. Pritom je naglasio da Kijev ne može poći na prekid vatre dok Rusija "drži pod okupacijom teritoriju Ukrajine".

Kijevski politikolog Andrej Zolotarjov smatra da se Zelenski „sprema da proda Ukrajincima primirje kao pobedu".

The New York Times je, međutim, ocenio da brzo napredovanje ruskih trupa svedoči o njihovoj sposobnosti da pronalaze slabe tačke u odbrani ukrajinskih oružanih snaga.

List ukazuje da brzi prodori Rusa odražavaju povećanu sposobnost Moskve da iskoristi pukotine u ukrajinskim odbrambenim linijama. Oružane snage Rusije uočavaju oslabljene i neorganizovane ukrajinske jedinice, a takođe vešto koriste prednosti haotičnih povlačenja i neveštih rotacija".

Tako je samo u julu, ruska vojska je oslobodila devet naselja, gubici Ukrajinaca iznose desetine hiljada ubijenih i ranjenih.

I Washington Post, pozivajući se na ukrajinsko vojno osoblje i analitičare, tvrdi da su Oružane snage Ukrajine iscrpljene, da za ukrajinsku vojsku nastaje kritična situacija na frontu, sa elementima „ozbiljnog haosa."

Pre toga, 24. jula, američki magazin Forbes je objavio da su dva bataljona 31. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pretrpela ozbiljan poraz kod Progresa u Donjeckoj Republici zbog problema sa komandovanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu
Društvo

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu

Preko dana je vruće, noću nezgodno za vožnju, na sve to i sezona godišnjih odmora zbog koje se stvaraju gužve na granicama i čeka i po nekoliko sati kako bi se ušlo u Severnu Makedoniju, pa zatim i u Grčku... - zato svi pokušavaju da izračunaju koje je najbolje vreme za polazak na more, ali i kada je najbolje krenuti kući, da ne bismo satima dangubili na granicama.

29.07.2024

19:08

TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu!
Live TV

Da li treba vratiti obavezni vojni rok u Srbiju? Kapetan Dragan ima interesantno rešenje za našu omladinu!

2011. ukinuto je obavezno služenje vojnog roka. Nakon toga krenulo je nešto što se bliži savremenim normama. Da li se u Srbiju vraća obavezno služenje vojnog roka? Kakve će biti mogućnosti, a kakvi modeli služenja u emisijij "Otvoreni studio" govorili su Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan", Mile Rosić ispred udruženja heroja Košara i Paštrika i pukovnik u penziji Sreten Egerić.

29.07.2024

18:43

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija