• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rt.rs

11.08.2024

21:46

Novi napad na Trampa?! Šta se ovo dešava u Americi?

EPA

Vesti

Novi napad na Trampa?! Šta se ovo dešava u Americi?

Podeli vest

Štab za kampanju bivšeg predsednika SAD i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa saopštio je da je bio meta hakerskog napada i da sumnja da su iranski akteri umešani u krađu i distribuciju osetljivih internih dokumenata.

Portparol Trampove kampanje Stiven Čung okrivio je za hakovanje, kako je naveo, "strane izvore neprijateljske prema SAD", prenosi "Gardijan".

"Ova dokumenta su nezakonito oteli strani izvori koji su neprijateljski raspoloženi prema Sjedinjenim Državama, sa namerom da se mešaju u izbore 2024. i poseju haos u našem demokratskom procesu", naveo je Čung u saopštenju koje je preneo Rojters.

On je dodao da je "novi izveštaj 'Majkrosofta' otkrio da su iranski hakeri provalili u nalog 'visoko rangiranog zvaničnika' američke predsedničke kampanje u junu 2024, što se poklapa sa bliskim vremenom kada je predsednik Tramp izabrao svog potpredsedničkog kandidata."kandidat.”

Čung je rekao da "Iranci znaju da će predsednik Tramp zaustaviti njihovu vladavinu terora baš kao što je to učinio u prve četiri godine u Beloj kući."

Foto: EPA

 

Kampanja je citirala izveštaj "Majkrosofta" o navodnim hakerima koji su povezani sa iranskom vladom koji su "u junu poslali mejl o predsedničkoj kampanji sa kompromitovanog naloga e-pošte bivšeg višeg savetnika".

Neimenovani portparol Saveta za nacionalnu bezbednost saopštio je da svaki izveštaj o neprikladnom stranom mešanju shvata "izuzetno ozbiljno" i da osuđuje svaku vladu ili entitet koji pokušava da podrije poverenje u demokratske institucije SAD.

Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama je na pitanje agencije AP o tvrdnjama štaba Trampove kampanje negirala da je umešana u hakerski napad.

"Iranska vlada nema ni nameru, niti motiv da se meša u predsedničke izbore u SAD", navela je iranska misija u odgovoru.

Foto: Pixabay

 

Iran je dugo bio osumnjičen da vodi hakerske kampanje usmerene na svoje protivnike na Bliskom istoku i šire, navodi američka agencija.

Teheran je dugo pretio da će uzvratiti Trampu zbog napada dronom 2020. godine koji je on naredio, a u kojem je ubijen istaknuti general Iranske revolucionarne garde Kasem Sulejmani.

Ministarstvo pravde SAD prošle sedmice je otpečatilo krivične prijave protiv pakistanskog državljanina koji je povezan sa Iranom, za koga se tvrdi da je planirao pokušaje atentata na političke ličnosti u SAD, uključujući potencijalno na Trampa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23