• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

12.08.2024

19:40

Kineske hipersonične rakete potopiće američke nosače aviona još u Perl Harburu! SAD nisu spremne za rat sa Pekingom!

Rojters

Vesti

Kineske hipersonične rakete potopiće američke nosače aviona još u Perl Harburu! SAD nisu spremne za rat sa Pekingom!

Podeli vest

Američka vojska neće biti bezbedna na moru. Kineske hipersonične rakete mogle bi potopiti američke nosače aviona pre nego što napuste Perl Harbur, upozorava Mark Mili, bivši predsednik Združenog generalštaba SAD

Savremeni sukobi su brzo pokazali kako se ratovanje promenilo, ocenio je general Mili u članku napisanom za Foreign Affairs. Na primeru Ukrajine je ukazao i izveo svoje osnovne zaključke.

- Dronovi i njihovi operateri koriste sisteme veštačke inteligencije. Istovremeno, postoji trka u razvoju još naprednijih tehnologija koje menjaju prirodu ratovanja i u drugim sukobima širom sveta. To nije iznenađujuće, jer je rat uvek podsticao inovacije. Međutim, danas se promene dešavaju izuzetno brzo i sa mnogo većim uticajem - istakao je on .

On upozorava da budući ratovi, najverovatnije, neće zavisiti od brojnosti trupa ili vojne opreme. Dominiraće moćni algoritmi i autonomni sistemi oružja. Međutim, SAD još uvek nisu spremne za takav razvoj.

- Američka vojska je potpuno nespremna za elemente iznenađenja. Naši avioni, tenkovi i brodovi nisu opremljeni protiv napada bespilotnih letelica, a veštačka inteligencija još nije počela da se primenjuje. Generalno, Pentagon nema dovoljan broj projekata usmerenih na ispravljanje ovih nedostataka, a postojeće inicijative se realizuju presporo - smatra Mili.

U međuvremenu, protivnici SAD ne spavaju. Rusija ubrzano uvodi veštačku inteligenciju u svoju Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, a Kina je u aprilu najavila svoje najveće vojno restrukturiranje u poslednjih deset godina sa fokusom na modernim tehnologijama, upozorava general.

- Vojnici moraju biti obučeni da kontrolišu dronove i koriste veštačku inteligenciju. Međutim, američkim kreatorima politike, koji su navikli da imaju najmoćniji odbrambeni aparat na svetu, ideja o takvom restrukturiranju možda se neće dopasti. Ranije je bilo teško predvideti koje će inovacije uticati na tok budućih bitaka. Danas je sve drugačije. Dronovi su sveprisutni, a roboti se koriste sve češće - jasan je bivši šef Združenog generalštaba SAD.

Sukobi na Bliskom istoku i u Ukrajini, analizira on dalje, pokazali su da veštačka inteligencija menja način ratovanja. Moguće je da će veštačka inteligencija uskoro biti široko integrisana u sve aspekte vojnog planiranja i izvođenja operacija. Automatizacija je nekada bila koncentrisana u vazduhu i na moru, ali će uskoro preći na kopneno ratovanje.

- U prvoj fazi rata, roboti će se koristiti za različite funkcije - od izviđanja do direktnih napada. Na primer, Rusija se već aktivno kreće u tom pravcu, koristeći robote za evakuaciju žrtava i deaktiviranje eksploziva. Sledeću generaciju ratnih mašina će kontrolisati veštačka inteligencija koja će mapirati bojno polje i predviđati tačke napada. Ljudi će se oslanjati na mašine za uklanjanje mina sa polja i odbijanje neprijateljskih plotuna - ističe Mili.

Zbog urbanog rasta, budući ratovi bi mogli biti koncentrisani u gusto naseljenim područjima, čineći sukobe smrtonosnijim. To će zahtevati velike troškove i resurse, kao i robotsko oružje, kao što je postavljanje pasa-robota na ulice kako bi preuzeli kontrolu nad pozicijama u gradovima.

- Upotreba dronova je važna iz još jednog razloga - prilično su jeftini. To je pristupačnija klasa oružja. Na primer, dron MK-9 Riper, jedan od najskupljih tipova bespilotnih letelica, košta četiri puta manje od lovca F-35. Istovremeno, najjednostavniji dronovi mogu koštati oko 500 dolara. Ova dostupnost bi mogla da omogući raznim državama da pošalju rojeve dronova u izviđanje i napade. Ti rojevi mogu da preplave zastarele sisteme protivvazdušne odbrane koji nisu dizajnirani da istovremeno unište stotine ciljeva - smatra general vojske SAD.

Prema njegovom mišljenju troškovi zaštite od takvih „jata" mogu znatno premašiti cenu neprijateljskog napada. Kao primer, ona navodi iranski napad na Izrael 14. aprila. On Teheran nije koštao više od 100 miliona dolara, dok su napori SAD i Izraela za presretanje koštali više od dve milijarde dolara.

Nijedna država, smatra on, ne može biti potpuno spremna za buduće sukobe. Niko nije počeo da masovno proizvodi neophodnu opremu ili da kreira softver za potpuno upravljanje automatizovanim oružjem. Ali jasno je da su neke zemlje napredovale više od drugih. Na primer, Rusija je značajno povećala proizvodnju bespilotnih letelica i sada ih sa velikim uspehom koristi na bojnom polju. Kina dominira na globalnom tržištu komercijalnih dronova.

- Američke trupe nisu spremne da dejstvuju na bojnom polju gde se može primetiti svaki njihov pokret i gde mogu biti napadnute dronovima. Osim toga, Amerikanci bi takođe bili ranjivi u urbanim bitkama, gde bi neprijatelju bilo lakše da ih napadne. Američka vojska neće biti bezbedna ni na moru. Na primer, kineske hipersonične rakete mogle bi potopiti američke nosače aviona pre nego što napuste Perl Harbur - upozorava Mili.

Peking, navodi on dalje, već primenjuje sisteme nadzora zasnovane na veštačkoj inteligenciji koji bi mu mogli dati prednost u odnosu na Sjedinjene Države širom Indo-pacifičkog regiona. Moćni, ali skupi F-35 teško će se suprotstaviti rojevima jeftinih dronova. Isto se može reći i za teško oklopljene tenkove Abrams.

Zbog toga je američkoj vojsci hitno potrebna reforma.

- SAD bi trebalo da obezbede strogu kontrolu nad svojom vojnom veštačkom inteligencijom i da izvrše pritisak na druge zemlje da učine isto. Ako druge zemlje, bilo da su saveznici ili protivnici, odbiju, Vašington mora da upotrebi ekonomski pritisak. Sledeća generacija autonomnog oružja takođe zahtevati agresivno američko vođstvo - jasan je Mili.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)
Live TV

Doček na balkonu - simbol neuništivosti Srbije! Zašto se diže fama na nacionalnom nivou zbog jedne pesme? (VIDEO)

Doček olimpijaca održaće se večeras u Beogradu ispred staraog dvora. Po dolasku iz Pariza, naši sportisti najpre će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a onda će tradicionalno izaći na balkon Skupštine grada da pozdrave svoje verne navijače. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su Anja Pešić, nekadašnja reprezentativka u odbojci i Nenad Peruničić, bivši reprezentativac u rukometu.

12.08.2024

19:05

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)
Live TV

Za 30 godina automobil na gorivo izgledaće kao konjska zaprega! Najveći lobisti protiv litijuma su Rusi jer baterije znače kraj za njihove resurse! (VIDEO)

Priča o litijumu ima daleko širi aspekt. Nije to samo ruda koja predstavlja izvor profita u narednim decenijama. Nije samo spor koji imamo na unutrašnjem planu, već je tema globalna. Analitičari kažu da je rat u Ukrajini zapravo prvi rat u istoriji koji se vodi zbog litijuma. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Miloš Laban, analitičar i Vladimir Đukanović, stručnjak za investicije.

12.08.2024

15:42

Hronika

"Čika Vučko, nemojte me ubiti, brata ste mi ubili"! Mali Mašan molio Vuka Borilovića na Cetinju za život!
POTRESNA ISPOVEST PORODICE

"Čika Vučko, nemojte me ubiti, brata ste mi ubili"! Mali Mašan molio Vuka Borilovića na Cetinju za život!

Neutešna Vesna Pejović, inače majka i baka Nataše, Mašana i Marka Martinovića, koji su monstruozno ubijeni na Cetinju 12. avgusta 2022. godine, pred samu godišnjicu masakra ispričala je za medije svoju potresnu ispovest, ranama i teškim trenucima koje preživljava od tragedije koja je njenu porodicu, ali i sve Cetinjane, zavila u crno.

12.08.2024

21:11

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?
Srbija

(VIDEO) Šta to leti nad Bagdalom?

Poznato brdo Bagdala u Kruševcu postalo je od sinoć epicentar radosti i uzbuđenja tokom Međunarodnog festivala balona "Kruševac kroz oblake".

10.08.2024

12:23