• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.07.2024

14:20

Amerika od 2019. ovo krije, Bajden sada hitno traži 20 milijardi - šta se dešava sa nuklearnim arsenalom SAD?!

Shutterstock

Vesti

Amerika od 2019. ovo krije, Bajden sada hitno traži 20 milijardi - šta se dešava sa nuklearnim arsenalom SAD?!

Podeli vest

Vašington je u septembru 2023. godine posedovao 3.748 nuklearnih bojevih glava, pokazuju podaci Ministarstva energetike Sjedinjenih Država. Ovaj broj uključuje bojeve glave spremne za upotrebu i neaktivne (čuvane u skladištu sa uklonjenim komponentama za lansiranje).

Sjedinjene Države su počele da gomilaju nuklearne bojeve glave 1945. godine - tada su napravile prvu nuklearnu bombu i postale prva i jedina zemlja koja je ikada upotrebila nuklearno oružje protiv druge države.

Broj bojevih glava je eksponencijalno rastao između 1950. i 1967. godine, kada je dostigao najviši nivo od 31.255.

Tokom naredne dve decenije, broj je počeo postepeno da opada, zahvaljujući pregovorima o kontroli naoružanja sa SSSR-om.

Na kraju Hladnog rata, 1989. godine, Sjedinjene Države su u svom arsenalu imale 22.217 bojevih glava.

 Sporazumi SSSR-a i Rusije smanjili su arsenale u prvoj polovini devedesetih godina XX veka (1995. godine broj bojevih glava je smanjen na 10.904).

U drugoj polovini 2000-ih, broj projektila je pao ispod 4.000.

 Prema podacima Ministarstva energetike SAD, oko 2.000 bojevih glava je povučeno iz upotrebe i čeka demontažu. U 2023. godini demontirano je 69 nuklearnih projektila.

Foto: Pixabay

 

 


 SAD su 2019. godine prestale da objavljuju podatke o veličini svog arsenala, a 2023. godine prestale su i da dele ove informacije sa Rusijom, što je u suprotnosti sa Novim sporazumom o smanjenju strateškog naoružanja.

Sjedinjene Države imaju drugi najveći nuklearni arsenal na svetu posle Rusije (1.710 bojevih glava, spremnih za upotrebu i 2.670 u skladištu). Kina ima 500 (24 spremnih za upotrebu, 476 u skladištu), Francuska ima 290 (280 spremnih za upotrebu, 10 u skladištu), a Velika Britanija ima 225 (120 spremnih za upotrebu, 105 u skladištu).

Prethodno je američki predsednik Džozef Bajden zatražio je skoro 20 milijardi dolara od američkog Kongresa za 2025. fiskalnu godinu za modernizaciju nuklearnog naoružanja, kako sledi iz nacrta budžeta zemlje.

U predlogu budžeta se takođe navodi da američko ministarstvo odbrane i energetike nastavlja da modernizuje nuklearnu trijadu, nuklearnu komandu, kontrolu i komunikacije i infrastrukturu nuklearnog oružja


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija