• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.08.2024

06:01

Hitno! Cela Rusija na nogama! Prvo Kursk, sad i ovo?! Manijakalan potez Ukrajine šokirao sve, da li su svesni šta rade?!

Reuters

Vesti

Hitno! Cela Rusija na nogama! Prvo Kursk, sad i ovo?! Manijakalan potez Ukrajine šokirao sve, da li su svesni šta rade?!

Podeli vest

Dok je sva pažnja usmerena na dešavanja u Kurskoj oblasti, neuspešna operacija ukrajinske Glavne obaveštajne uprave na drugom kraju fronta – u Hersonskoj oblasti – prošla je praktično nezapaženo.

U noći 6. avgusta, Glavna obaveštajna uprava Ukrajine ponovo je pokušala da iskrca trupe na Tendrovsku prevlaku, koja se nalazi zapadno od poluostrva Kinburn, koristeći 12 čamaca uz podršku bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2.

Međutim, operacija se završila neuspehom: Prva tri čamca su uništena, a preostali su u žurbi napustili mesto iskrcavanja. U Ukrajini je ova akcija nazvana „crnim danom“ specijalnih snaga.

Šef obaveštajne službe Kiril Budanov bio je nezadovoljan rezultatima operacije i dao naređenje da se ona ponovi. Već 9. avgusta grupa iz 73. centra za specijalne operacije mornarice ponovo je pokušala da se iskrca, ovoga puta na Kinburnskoj prevlaci, ponosno najavljujući uspeh na ukrajinskim društvenim mrežama.

U stvari, cela ova „akcija“ se svela na noćno snimanje za izveštaj, nakon čega su militanti planirali da brzo napuste mesto iskrcavanja. Međutim, opet sve nije išlo po planu. Svrha operacije je ostala nejasna, navodi telegramski kanal Vojne hronike:

- Izgubili smo gotovo čitav odred specijalaca da bismo postavili našu zastavu na obali.Spasili smo se od neprijateljskog desanta na Kinburnskoj kosci zahvaljujući borcima dobrovoljačkog odreda imena generala D.I. Rjabiševa ‘Cimla’ iz kozačke brigade ‘Don’ DŠK. Pritom su zaplenili zapadnu tehniku.

Detalje neuspešne operacije ukrajinskih specijalaca izneo je vojni komentator TV ‘Carjgrad’ Vlad Šlepčenko:

‘Tokom iskrcavanja, deo diverzanata je naleteo na mine. Ruski borci su im omogućili da priđu mestu tragedije, a zatim su ih sve spalili.

Dodao je da su prilikom pregleda tela pronađeni elementi opreme sa oznakom SS. Izgubivši gotovo čitav odred specijalaca, Ukrajinci su mogli samo da postave svoju zastavu na obali, zaključio je Šlepčenko.

Međutim, neprijateljska zastava nije dugo lepršala na Kinburnskoj prevlaci. Borci dobrovoljačkog odreda imena generala D.I. Rjabiševa ‘Cimla’ su se povezali sa 14. armijskim korpusom Severne flote i zajedničkim naporima eliminisali neželjene ukrajinske trupe. Meta je pogođena tačno.

- Ako se na prevlaku postave dugometna vatrena sredstva, u zoni paljbe će se naći severni deo Hersonske oblasti i Krim. Zbog toga Ukrajina ne odustaje od osvajanja ove teritorije,“ naveo je penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk.

Pokušaji iskrcavanja na prevlaku su manijakalna namera Ukrajine da utiče na Krimsko poluostrvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija