• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

21.08.2024

20:31

Srbi će morati da plate ulazak u Hrvatsku! I ne samo Srbi, već i Bosanci, Makedonci, Crnogorci, Ameri, Britanci, Kanađani...

Rina

Vesti

Srbi će morati da plate ulazak u Hrvatsku! I ne samo Srbi, već i Bosanci, Makedonci, Crnogorci, Ameri, Britanci, Kanađani...

Podeli vest

Od maja naredne godine državljani Velike Britanije, kao i državljani zemalja Zapadnog Balkana, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i Moldavije i Ukrajine, moraće da plaćaju taksu za vizu od sedam evra. za ulazak u šengenski prostor, piše Gardijan , a prenosi Slobodna Dalmacija .

Ilva Johanson, evropska komesarka za unutrašnje poslove, potvrdila je da će Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (Etias), prema kojem će britanski i drugi građani morati da apliciraju za ukidanje viza pre ulaska u EU, verovatno stupiti na snagu od maja sledeće godine.

Etias će važiti i za državljane drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u EU, poput SAD, Kanade i Australije. Sistem Etias zahtevaće od državljana koji nisu iz EU da podnesu zahtev za putnu dozvolu od sedam evra pre ulaska u šengenski prostor. Dozvola će trajati tri godine, odnosno do isteka pasoša putnika.

Putnici će morati da dostave lične podatke, kao što su adresa i zaposlenje, kao i krivične evidencije i kontakt informacije u zemlji odredišta, putem interneta. Očekuje se da će većina zahteva biti odobrena za nekoliko minuta, ali bi neke odluke mogle da potraju i do 72 sata.

EU je potvrdila da će sistem ulaska i izlaska (EES) za zemlje Šengena početi sa radom 10. novembra.

EES će zahtevati od putnika da dostave biometrijske podatke kao što su otisci prstiju i fotografije lica na granici. Ova mera ima za cilj da kriminalcima ili teroristima oteža ulazak u EU sa lažnim pasošima, piše Gardijan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!
Kolumne

Nebojša Bakarec: NED – Finansijsko oružje za nametanje politike SAD!

Nacionalni fond za demokratiju - NED (engl. National Endowment for Democracy) je neprofitna američka vladina organizacija osnovana 1983. godine sa ciljem „promocije demokratije“. Fond dobija najveći deo finansijskih sredstava od Kongresa (United States Congress) i Ministarstva inostranih poslova SAD (US Department of State). U stvarnosti NED je zamena za dotadašnje „meke“ delatnosti CIA, i NED je organizacija koja je popunila prazan prostor u širenju američke meke moći, koji je postojao i pored slične delatnosti USAID i Stejt dipartmenta.

21.08.2024

18:53

TV

Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!
Live TV

Da li ćemo uskoro jesti insekte? Okultna oligarhija zabavlja se eksperimentima nad ljudima! Nema kraja njihovoj bizarnosti!

Ono što nam se do juče činilo nemoguće, danas je došlo u Srbiju. Ako ovako nastavimo, ješćemo insekte! Zašto je Zapadu jako važno da uništi pravoslavnu crkvu u Rusiji i pravoslavlje uopšte? Na ovu temu u "Info danu" govorio je istoričar Goran Šarić. U drugom delu emisije priključili su se i Marko Lakić, novinar i ekonomista Nebojša Berak.

21.08.2024

19:24

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija