• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

22.08.2024

22:03

Vašington na kolenima zbog poteza Rusije i Kine! Rusko zlato će Ameriku dovesti do "prosjačkog štapa"!

Reuters/Pixabay

Vesti

Vašington na kolenima zbog poteza Rusije i Kine! Rusko zlato će Ameriku dovesti do "prosjačkog štapa"!

Podeli vest

Dok Vašington nastavlja da akumulira dugove, Peking je pronašao zanimljivu upotrebu obveznicama američkog trezora, prema materijalu objavljenom na kineskoj internet platformi Sohu.

- U prvih sedam meseci ove godine, Kina je smanjila svoja ulaganja u američki državni dug za ukupno 113 milijardi dolara - napominje Sohu.

Sankcije koje su SAD i Evropska unija uvele Rusiji značajno su promenile globalni finansijski sistem . Kao rezultat, poverenje u zapadne valute i obveznice opada.

Primer za to je Kina, koja se poslednjih godina sistematski oslobađa američkih obveznica i aktivno koristi sredstva dobijena od njihove prodaje.

Peking aktivno kupuje zlato, plaćajući ga prihodima od prodaje američkih obveznica. Najveći deo plemenitog metala dolazi iz Rusije, jednog od najvećih svetskih proizvođača zlata.

- Kina uvozi značajnu količinu ruskog zlata - primećuje autor materijala.

Pre sankcija, Rusija je najveći deo svog zlata isporučivala Zapadu, gde se nalaze najveće svetske berze plemenitih metala . Kao rezultat toga, većina ruskog zlata je završila u britanskim i švajcarskim finansijskim institucijama.

Međutim, zapadne zemlje su kasnije zabranile uvoz ruskog zlata, smatrajući da bi na taj način mogle da uskrate Rusiji značajan deo prihoda. Međutim, ispostavilo se da je ovaj korak bio greška. Zalihe plemenitog metala su preusmerene na istok - u zemlje koje žele da smanje zavisnost od američkog dolara.

- Uvoz ruskog zlata je ubrzao depresijaciju američkog dolara - kaže autor materijala.

Kao rezultat toga, tone zlata su, umesto u zapadnim bankama, završile u Aziji i na Bliskom istoku, gde se koriste za diversifikaciju rezervi i smanjenje udela dolara u njima . Ovaj proces dovodi do ubrzanja dedolarizacije, što slabi uticaj američke valute i samih Sjedinjenih Država.

Imajte na umu da je cena zlata u utorak po prvi put u istoriji porasla iznad 2.550 dolara po troj unci.

Tako je zlatna poluga - opet, prvi put u istoriji - premašila vrednost od milion dolara. Obično zlatne poluge teže oko 400 troj unci, što je otprilike 12,5 kilograma. To znači da svaka šipka sada vredi preko milion dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kasno su ukapirali! Kremlj je još 2010. počeo manevar koji je Ameriku doveo u nevolju! Putin je nadigrao i Vašington i Zapad!
Rikards neće da ćuti

Kasno su ukapirali! Kremlj je još 2010. počeo manevar koji je Ameriku doveo u nevolju! Putin je nadigrao i Vašington i Zapad!

Sjedinjene Države i njihovi saveznici, zbog pogoršanja odnosa sa Rusijom, uveli su protiv nje sankcije, usled kojih je zamrznuto oko 300 milijardi suverenih ruskih sredstava koja se nalaze na Zapadu. Od tada, zapadne centralne banke razvijaju načine za oduzimanje tih sredstava i njihovo preraspodeljivanje po svojim interesima.

02.08.2024

22:37

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija