• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.08.2024

16:01

Zelenski nastavlja parčanje pravoslavne crkve! Medvedev: Svi demoni će izaći na svetlo!

epa/Shutterstock

Vesti

Zelenski nastavlja parčanje pravoslavne crkve! Medvedev: Svi demoni će izaći na svetlo!

Podeli vest

Vladimir Zelenski potpisao je zakon koji poziva na zabranu svih verskih grupa za koje se sumnja da su povezane sa Rusijom. Preti da će efektivno ugasiti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) – najveću versku organizaciju u zemlji.

Ukrajinski parlament je ranije ove nedelje predstavio zakon; očekuje se da će stupiti na snagu za 30 dana.

Nakon toga, sve aktivnosti Ruske pravoslavne crkve (RPC) i svih pridruženih verskih organizacija biće stavljene van zakona.

UPC će imati devet meseci da prekine sve veze sa RPC, uprkos tome što je ukrajinska crkva već proglasila punu autonomiju od Moskovske patrijaršije 2022. godine, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Nakon potpisivanja zakona, na Dan nezavisnosti zemlje, Zelenski je objavio video-obraćanje u kojem je naveo da „ukrajinsko pravoslavlje danas čini korak ka oslobođenju od moskovskih đavola“.

Moskva je osudila udar Ukrajine na verske zajednice; Sveti sinod RPC je u četvrtak izdao saopštenje u kojem je uporedio novi zakon sa represijom u sovjetskom stilu i drugim istorijskim progonima hrišćana.

Foto: EPA

 

- Svrha ovog zakona je da se likvidira [UPC] i sve njene zajednice i da se nasilno prebace na druge verske organizacije - pretpostavio je Sinod, napominjući da „stotine manastira, hiljade zajednica i milioni pravoslavnih vernika u Ukrajini naći će se van zakona i izgubiće svoju imovinu i mesto za molitvu.

Sinod je naveo da će se žaliti na postupke Kijeva sa međunarodnim organizacijama za ljudska prava i pozvati ih da odmah i objektivno odgovore na „flagrantan progon vernika u Ukrajini“.

U međuvremenu, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev odgovorio je na novi zakon izjavom da Zelenski „nema verski identitet“ i opisao obračun kao „puni satanizam“, koji podržavaju zapadni pristalice Ukrajine.

- Ova priča neće ostati nekažnjena za Ukrajinu - napisao je Medvedev, navodeći „zemlja će biti uništena, kao Sodoma i Gomora“, misleći na starozavetnu priču o dva grada koja su uništena božanskom intervencijom zbog svoje zloće.

- Demoni će neminovno pasti - nastavio je on, dodajući da će njihova kazna biti „zemaljska, okrutna, bolna i da će se desiti uskoro“.

Foto: EPA

 

Verske tenzije su mučile zemlju već duže vreme, a brojni entiteti tvrde da su prava Ukrajinska pravoslavna crkva.

Dve glavne rivalske frakcije su Ukrajinska pravoslavna crkva i Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) koju podržava Kijev, a koju Ruska pravoslavna crkva smatra raskolničkom.

UPC ostaje najveća pravoslavna crkva u Ukrajini, sa više od 8.000 parohija širom zemlje. Međutim, od 2010-ih, neki od njih su birali da pređu u nadležnost OCU pod pritiskom vlasti u Kijevu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom!
Live TV

Jovana Cvetića u zatvoru žena i ćerka posetile samo jednom!

Dve godine nakon što je Jovan Cvetić uhapšen na granici Grčke po poternici Hrvatske za ratni zločin koji nije počinio, on je izručen Srbiji, a Informer je došao do ekskluzivnog video snimka koji je napravljen odmah nakon puštanja iz zatvora. Povodom ovog dešavanja gosti Informerovog "Info dana" bili su Dragan Vasiljković iz Fondacije "Kapetan Dragan", kao i Jovanove supruga i ćerka Svetlana i Valentina.

24.08.2024

17:56

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)
Live TV

Ćuta i Dikić su kukavice koje pozivaju druge da ginu za njih na ulicama! Opozicija hoće građanski rat jer na izborima nema nikakve šanse! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Ćuta gostovao je nedavno na zrenjaninskoj KTV kod novinara Aleksandra Dikića i otvoreno zapretio građanskim ratom. Ovim povodom u Informerovom "Info danu" gostovali su potpredsednik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj i član Predsedništva Socijalističke partije Srbije Ibro Ibrahimović.

24.08.2024

16:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija