• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: INformer.rs/TV Carigrad

26.08.2024

06:25

Rusi registrovali strašnu pretnju u blizini granice! Odande kreće konačni obračun NATO sa Moskvom?!

EPA

Vesti

Rusi registrovali strašnu pretnju u blizini granice! Odande kreće konačni obračun NATO sa Moskvom?!

Podeli vest

Vojska NATO-a namerava da opkoli Rusiju, o čemu svedoče akcije alijanse u poslednjih nekoliko decenija i nedavni događaji. Sudeći po izjavama Finske, Zapad je već odabrao zemlju koja će zameniti poprilično napaćenu Ukrajinu, navodi ruska TV Carigrad.

Čim je rusko ministarstvo spoljnih poslova skrenulo pažnju na rastuću vojnu aktivnost Finske, postali su poznati detalji upravo ove aktivnosti. Ispostavilo se da će se štab kopnenih snaga NATO nalaziti u gradu Mikeli, na 140 km od granice sa Rusijom.

Formaciji će se pridružiti i švedski i norveški vojnici, koji će čak imati na raspolaganju i oklopna vozila, prenosi finski portal Iltalehti. Istovremeno, formiranje štaba NATO-a u blizini ruske granice nije bilo iznenadno - informacije o njegovoj pripremi kruže od proleća, a ovih dana će Finska i zvanično izvestiti o završetku "zadatka".

Zapad spremio Finskoj ulogu

Možda će neko imati pitanje: od koga Finska namerava da se brani izgradnjom NATO kontingenta na našoj granici? Očigledno se ne radi o zaštiti - moguće je da je Zapad Finskoj pripremio ulogu zamene Ukrajine. Kada se Ukrajina potpuno iscrpi i postane nepotrebna Zapadu, Finska se može staviti u pogon. Na kraju krajeva, nije bez razloga da vlasti ove susedne zemlje neprestano daju agresivne militarističke izjave protiv Rusije, navodi TV Carigrad.

Prema rečima Igora Korotčenka, glavnog urednika časopisa Nacionalna odbrana, očigledno je da pojava NATO snaga na našoj granici ne sluti na dobro, ali nema smisla padati u histeriju. Suština je u tome da se prvo mora rešiti ukrajinski problem, pa se tek onda baviti Finskom i drugim neprijateljskim državama.

Bez odlučne pobede, prekretnice u severnoj odbrani, nećemo stići ni do Finske, ni do svih ostalih zemalja NATO-a koje povećavaju svoje sposobnosti na granici sa Rusijom. Ovo je prvo. Drugo, u mogućem ratu sa NATO, Rusija može isključivo da računa na upotrebu svog taktičkog nuklearnog oružja protiv neprijateljskih ciljeva i napadačkih grupa samo ako dođe do agresije NATO-a. Nemamo druge opcije za konfrontaciju. To je ono od čega moramo polaziti u dugoročnom strateškom i operativnom planiranju - rekao je stručnjak u razgovoru za Carigrad.

Foto: EPA

 

 

Finci već započeli radove

Vojni ekspert Tv Carigrad Vlad Šlepčenko uveren je da akcije Finaca predstavljaju nastavak trenda militarizacije regiona, započetog 2022. godine.

U 2022, ovaj trend je konačno dobio oblik. U proteklih godinu dana rešavali su pravna pitanja i sklapali bilateralne sporazume. Pripremili su logistiku, rešenja za neka transportna čvorišta -objašnjava on, dodajući da su Finci već započeli proces pumpanja transportne infrastrukturne mreže borbenim jedinicama.

Međutim, požurio je da uveri da vojna brigada tamo neće stići sutra. Šlepčenko primećuje da će tek ove jeseni doneti odluku o njenom formiranju.

Tu će biti baziran jedan bataljon, oko 800 ljudi, ali tek za nekoliko godina - pojašnjava ekspert, dodajući da će se ostali „razbacivati” kada odluče da im Rusija „stvara pretnju”.

Pretnja za Sankt Peterburg

Kontingent u Mikeliju predstavlja neposrednu pretnju za Viborg i Sankt Peterburg. Shodno tome, snage okupljene u Lenjingradskom vojnom okrugu pružiće otpor Fincima.

Sada nema smisla govoriti o tome ko im se suprotstavlja. Jer tamo Finci nemaju nikog iz ove brigade. A za nas je to pravac sa kojeg su snage aktivno povlačene na front Severnog vojnog okruga. Za nas ovaj pravac trenutno nije vruć - objašnjava Šlepčenko, dodajući da Finci jednostavno pokušavaju da stvore pretnju - za budućnost.

Međutim, ovo nije razlog da sedite skrštenih ruku, jer kada Rusija završi sa Ukrajinom, zabava će početi. Šlepčenko podseća da bi u Kareliji trebalo da bude raspoređen armijski korpus koji će "visiti" sa severa.

I moraju ih direktno zaustaviti trupe koje će obezbediti zaštitu Sankt Peterburga i Lenjingradske oblasti. Pošto je ovo, eto, životno važna oblast za nas, mislim da će sve biti u redu sa koncentracijom snaga i sredstava tamo - kaže Šlepčenko i zaključuje:

- Čak i ako u bliskoj budućnosti pokušaju da napadnu naše regione, to se neće dobro završiti za njih. Ako je tamo odbrana dobro izgrađena, onda će, koliko god im treba da stignu, tamo i ostati. Već je očigledno da je Finska krenula na kolosek konfrontacije sa Rusijom. Današnja politika u Helsinkiju samo je nagoveštaj budućih pretnji i problema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)
Live TV

Evropa će tek biti napadana, sve je pripremljeno za brutalan odnos migranata prema domaćinima! Amerika koristi NATO za ispunjavanje svojih ciljeva širom sveta! (VIDEO)

Teroristička Islamska država preuzela je juče odgovornost za napad u petak uveče u nemačkom gradu Zolingenu, kada je napadač nožem ubio tri osobe i ranio osmoro. Kakva je sudbina Starog kontinenta i da li će evropljane koštati to što su u svoje države primili ogroman broj migranata? Na ovu temu za Informer TV govorio je akademik profesor dr Dragan Radenović u emisiji "Info dan".

25.08.2024

16:28

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija