• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.08.2024

13:50

Lavrov zalepio šamar Zapadu! Menjamo nuklearnu doktrinu, Treći svetski rat nije samo evropski problem!

EPA/Shutterstock

Vesti

Lavrov zalepio šamar Zapadu! Menjamo nuklearnu doktrinu, Treći svetski rat nije samo evropski problem!

Podeli vest

Ruska doktrina upotrebe nuklearnog oružja se sada razjašnjava, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Amerikanci te razgovore o Trećem svetskom ratu jasno povezuju kao nešto što, ne daj Bože, ako se to ostvari, može da utiče isključivo na Evropu... I u ovoj situaciji je verovatno veoma važno da shvatimo da imamo svoju doktrinu, uključujući doktrinu upotrebe nuklearnog oružja, koja se, inače, sada razjašnjava, a koju američki zvaničnici veoma dobro znaju - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa šefom jemenskog ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu usred razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima, razvijaju se nuklearne eksplozivne naprave ultra male snage, a u stručnim krugovima na Zapadu postoje ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i u tome nema ničeg posebno strašnog.

U junu je specijalni pomoćnik američkog predsednika, viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za pitanja neširenja, Pranaj Vadi, rekao za RIA Novosti da će Sjedinjene Države biti srećne zbog odgovora Rusije na predlog za sastanak na kome bi se razgovaralo o Novom START-u podnet 2023.

Foto: Tanjug/AP

 

Početkom juna 2023. godine, kao kontramera prema Novom START ugovoru, Vašington je najavio prestanak prenosa informacija Ruskoj Federaciji o statusu i lokaciji njenog strateškog naoružanja obuhvaćenog ugovorom, ukinuo vize izdate ruskim stručnjacima za inspekciju.

Prema Novom START ugovoru i najavio odbijanje izdavanja novih.

Osim toga, SAD su objavile prestanak davanja Ruskoj Federaciji telemetrijskih informacija koje utiču na lansiranja američkih ICBM-a i balističkih projektila lansiranih sa podmornica.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov izjavio je da je povratak Ruske Federacije implementaciji novog START ugovora moguć samo ako SAD napuste svoj neprijateljski kurs prema Moskvi – „jasno je da je to još daleko.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je napomenuo da je dijalog o kontroli strateškog naoružanja sa Sjedinjenim Državama nemoguć sve dok Amerikanci ne promene svoju antirusku politiku.
 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Nemoćni Đilas u besu napada i TVN1!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Nemoćni Đilas u besu napada i TVN1!

Koliko je Đilas sujetan, i koliko ne trpi kritiku, dokazuje njegov današnji napad (27.8.2024.) na N1 i njihovog kolumnistu, Predraga Đukanovića, koji je pre tri dana objavio kolumnu na N1, pod nazivom „Opoziciji fali Teodosić".

27.08.2024

15:19

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija