• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.08.2024

10:11

Jeziva tajna operacija Amerike u Ukrajini! Šokantno saznanje ruske vojske, zašto ovo rade?!

Tanjug/AP

Vesti

Jeziva tajna operacija Amerike u Ukrajini! Šokantno saznanje ruske vojske, zašto ovo rade?!

Podeli vest

Kako bi skrenule sumnje sa svojih vlasti, Sjedinjene Američke Države su počele aktivno da uključuju Moldaviju i Rumuniju u logističke šeme za prevoz biomaterijala iz Ukrajine, koristeći organizacije pod svojom kontrolom, izjavio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.


- Takva taktika omogućava da se sakrije krajnji primalac i odvrate sumnje od američkih vladinih agencija i američkog vojno-biološkog programa - rekao je on na brifingu.

Kirilov je skrenuo pažnju na šemu premeštanja biomaterijala. Utvrđeno je da se sa ukrajinske strane izvozom opasnih materija u Moldaviju bavi kompanija „Biopartners“, podružnica istoimene američke kompanije.

U logističke procese uključena je i kompanija „Q2 Solution“, filijala jednog od najvećih Pentagonovih dobavljača.

- Na raspolaganju su nam informacije koje potvrđuju sprovođenje ugovora ove kompanije u okviru Programa za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD (DITRA) u vrednosti više od 22 miliona dolara - rekao je Kirilov.

Teške optužbe na račun predsednice Maje Sandu

Prema njegovim rečima, izvoz bioloških materijala iz Ukrajine na Zapad u interesu Sjedinjenih Američkih Država obezbeđuju logističke kompanije koje kontroliše predsednica Moldavije Maja Sandu i medicinske ustanove ove zemlje.

- Skrećemo pažnju da pratnju biološkog tereta koji dolazi iz Ukrajine obezbeđuju logističke kompanije ‘Gama logistik’ i ‘AeroTransKargo’, koje kontroliše predsednica Moldavije Maja Sandu, kao i medicinske ustanove u Kišinjevu i zapadne posredničke organizacije - istakao je Kirilov.

General je, takođe, otkrio imena novih ukrajinskih i američkih učesnika u izvozu biomaterijala iz Ukrajine, zahvaljujući kojima se Moldavija koristi kao tranzitno čvorište.

Više od 2.000 puta preko Moldavije!

„Želeo bih da se zadržim na zvaničnicima ukrajinskih i američkih kompanija koji su direktno uključeni u izvoz biomaterijala. Među njima su Andrej Gorkavčuk i Svetlana Stefanjenko, rukovodioci kijevske kancelarije kompanije ‘Biopartners’, koja je isporučivala kriokontejnere sa biološkim materijalom ukrajinskih državljana u SAD“, naveo je on.

Kirilov je dodao da su zaposlene u američkom ogranku iste kompanije, Marijana Gredil i Ljudmila Gorodnja, specijalizovane za pravnu podršku izvoza biomaterijala uz zaobilaženje zakona.

Kako je naveo, u periodu od avgusta 2022. do maja 2024. godine, SAD su prevozile uzorke biomaterijala iz Ukrajine preko Moldavije više od dve hiljade puta.

Na taj način se, prema njegovim rečima, uključivanje Moldavije i Rumunije u transportnu šemu može smatrati početkom obimnog programa promene logističkih lanaca u oblasti masovnog izvoza biološkog materijala u SAD.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je objavilo informacije koje potvrđuju činjenice o masovnom prikupljanju i transportu biomaterijala.

Šta će im slovenski RNK?

Pre početka specijalne vojne operacije, SAD i njihovi saveznici uspeli su da izvezu najmanje 16 hiljada bioloških uzoraka iz Ukrajine. Samo u okviru projekta UP8, uzeti su uzorci krvi od četiri hiljade ukrajinskih vojnika. Istovremeno su izvezeni opasni patogeni i njihovi prenosioci (više od 10 hiljada uzoraka).

Podsetimo, 2017. godine pojavila se informacija da Pentagon skuplja genetski materijal Rusa koji bi mogao da se iskoristi za pravljenje virusa za biološko oružje protiv Slovena.

Sjedinjene Države su u let ote godine raspisale tender za prikupljanje 12 uzoraka ribonukleinske kiseline (RNA) i biološkog tkiva Rusa evropske rase, a predstavnik komande za vazduhoplovnu obuku američkog vazduhoplovstva Bo Dauni je rekao da „izbor Rusa za prikupljanje biomaterijala za potrebe SAD nije bio nameran, a da su radovi povezani sa proučavanjem mišićno-skeletnog sistema“.

Prema njegovim rečima, trenutno centar za molekularna istraživanja 59. Medicinske vazduhoplovne grupe sprovodi „istraživanja mišićno-skeletnog sistema za identifikaciju različitih biomarkera povezanih sa povredama“.

Bivši član komisije UN za biološko oružje Igor Nikulin izjavio je tada da veruje da je Amerikancima potrebna ruska RNK, koja inače prenosi genetske informacije i učestvuje u njihovom prevođenju u proteine, da bi razvili viruse.

- Razvijaju novi tip biološkog oružja. Ne postoji drugi razlog zašto je Pentagonu potreban ruski genetski materijal - rekao je Nikulin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Istina o projektu Jadar! Oštro reagovalo Ministarstvo: Ovo su jedini tačni podaci!
Politika

Istina o projektu Jadar! Oštro reagovalo Ministarstvo: Ovo su jedini tačni podaci!

Povodom izjave predsednika Upravnog odbora Centra za evropsku politiku Srđana Majstorovića, u kojoj je navedeno da je područje na kojem se planira projekat Jadar poznato po voćarstvu i da obezbeđuje trećinu vode za piće u Srbiji, oglasilo se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u želji da javnosti pruži tačne informacije na osnovu relevantnih zvaničnih podataka, a pre svega iz Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. godine.

27.08.2024

11:47

Povampireni žuti lopovi ponovo željni narodnog novca! Mesarović: Vučić vodi odgovornu, stabilnu i razvojnu politiku! Celog sebe je stavio u službu naroda!
Politika

Povampireni žuti lopovi ponovo željni narodnog novca! Mesarović: Vučić vodi odgovornu, stabilnu i razvojnu politiku! Celog sebe je stavio u službu naroda!

Ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Adrijana Mesarović istakla je na svom Instagram profilu da će za poslednjih 12 godina Srbija biti upamćena kao najbrže rastuća ekonomija, kao investicioni lider u ovom delu Evrope, i da je to razlika između "povampirenih žutih lopova ponovo željnih narodnog novca, i odgovorne, stabilne i razvojne politike našeg predsednika Aleksandra Vučića".

27.08.2024

11:17

TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)
Live TV

Gori cela Ukrajina! Ruski dronovi urnisali Kijev! Sprema se odgovor Rusije za napad na Kursku oblast! (VIDEO)

SAD se sprema za obojenu revoluciju u Gruziji. Ruske snage izvele su masovne udare. Kijev napadnut dronovima u više talasa. Kada pomislimo da je došlo vreme da se smire tenzije u svetu, događaji u prethodnih četrdeset osam sati govore suprotno. Na ove i sve druge važne svetske teme u emsiji "Rat uživo" govorili su Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost i general Vinko Pandurević.

26.08.2024

22:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija