• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTVI

27.08.2024

19:30

Kijev sprema "prljavu bombu", NATO dostavio Ukrajini ključne elemente! Šta ako Moskva odgovori nuklearkom?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Kijev sprema "prljavu bombu", NATO dostavio Ukrajini ključne elemente! Šta ako Moskva odgovori nuklearkom?!

Podeli vest

Kijev pokušava da organizuje provokaciju "prljavom bombom" kako bi promenio tok akcije u zoni vojne operacijem tvrdi Vadim Kozjulin, profesor na Akademiji vojnih nauka i šef IAMP centra pri Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova Rusije. Ono što je za Kijev i Zapad noćna mora jeste mogućnost da Rusija odgovori nuklearnim udarom.

Kozjulin je za Info24 istakao kako je nekoliko puta čuo informacije da se istrošeno nuklearno gorivo uvozi u Ukrajinu kako bi se napravila „prljava bomba" i izvršile provokacije „pod lažnom zastavom", ali Kijev do sada „nije odlučio da koristi „prljavu bombu".

Ekspert je dodao da ukrajinska strana pokušava da organizuje provokaciju upotrebom hemijskog oružja ili „prljave bombe" kako bi promenila situaciju na ratištu u Donbasu u svoju korist. Kozjulin je situaciju ukrajinskih oružanih snaga na liniji kontakta nazvao „tužnim".

- Svi očekuju pad poslednjih regiona Donbasa koji su još pod ukrajinskim vlastima, pa je Kijevu potreban scenario koji će preokrenuti šahovsku tablu. Ako nema vojnih uspeha, onda možemo da smislimo neku vrstu provokacije - zaključio je on.

U oktobru 2022. godine, Sergej Šojgu, koji je tada bio na čelu ruskog Ministarstva odbrane, najavio je da bi Ukrajina mogla da sprema provokaciju koristeći "prljavu bombu".

Agencija RIA Novosti je tada tvrdila da je svrha takve provokacije da se optuži Rusija da koristi oružje za masovno uništenje "i time pokrene moćna antiruska kampanju u svetu koja ima za cilj podrivanje poverenja u Moskvu".

Vašington se plašio da je Moskva u jesen 2022. namerno širila informacije o planovima Ukrajine da upotrebi „prljavu bombu" kako bi ove optužbe protiv Kijeva iskoristila za pokrivanje sopstvenog nuklearnog udara.

Ono što je za Kijev i Zapad noćna mora jeste mogućnost da Rusija detonira nuklearnu bombu kao demonstracija sile.

U junu 2024. godine general-potpukovnik Igor Kirilov je rekao da rusko vojno resor ima operativne informacije o uvozu istrošenog nuklearnog goriva i hemijskog otpada u Ukrajinu, koji se može koristiti za stvaranje „prljave bombe".

- Glavni putevi snabdevanja su organizovani preko Poljske i Rumunije. Istovremeno, organizaciona, logistička i finansijska pitanja lično nadgleda šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Ermak" -rekao je Kirilov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Radovan Višković povređen u udesu kod Šekovića
Politika

Radovan Višković povređen u udesu kod Šekovića

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i dva lica povređeni su danas u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu u mestu Tišča kod Šekovića, a niko od povređenih nije životno ugrožen, potvrđeno je u Policijskoj upravi Zvornik.

27.08.2024

17:41

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu!
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu!

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija