• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTVI

28.08.2024

06:15

Zelenski dostavio Bajdenu spisak meta u Rusiji! Ako se Vašington saglasi, sledi pakao! Moskva ovo neće tek tako gledati!

Reuters

Vesti

Zelenski dostavio Bajdenu spisak meta u Rusiji! Ako se Vašington saglasi, sledi pakao! Moskva ovo neće tek tako gledati!

Podeli vest

Kijev će visokim zvaničnicima američke nacionalne bezbednosti dostaviti spisak ciljeva u Rusiji za napade rekatama dugog dometa, piše Politiko, pozivajući se na izvore. Prema ukrajinskim zvaničnicima, ukrajinske oružane snage će moći da pogode brojne mete ako Vašington ukine ograničenja za upotrebu američkog naoružanja.

Politico podseća da je Kijev ranije Vašingtonu dostavio neke potencijalne mete, ali bi ova lista trebalo da bude detaljnija. Publikacija to naziva "poslednjim pokušajem" ukrajinske strane da ubedi Sjedinjene Države da ukinu ograničenja za upotrebu američkog oružja u Rusiji.

Prema izvorima publikacije, ove nedelje planirano je da šef ukrajinskog ministarstva odbrane Rustem Umerov i šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Ermak posete Vašington i američkoj administraciji predstave ažuriranu listu.

Američki zvaničnici sugerišu da ukidanje ograničenja neće imati strateški uticaj na tok sukoba, pošto je Rusija „pomerila svoje najvažnije ciljeve, uključujući avione, dalje od granice i van dometa". Ali Kijev je identifikovao nekoliko važnih ciljeva koje ukrajinske oružane snage mogu da pogode raketama koje su obezbedile Sjedinjene Države, kažu sagovornici Politika.

Politiko napominje da su ukrajinski zvaničnici dugo tražili od Bajdenove administracije da ukine ograničenja za upotrebu američkog naoružanja kako bi se ukrajinskim oružanim snagama olakšalo vođenje ofanzivnih operacija na ruskoj teritoriji i potiskivanje ruskih trupa od granice. Vašington je od početka neprijateljstava strahovao da bi ukidanje zabrane moglo da izazove eskalaciju sukoba.

Ukrajinski zvaničnici i poslanici insistiraju da je ukidanje svih ograničenja od suštinskog značaja za vojne operacije zemlje, jer će ukrajinskim oružanim snagama dati veću slobodu da sprovode vojne operacije protiv Rusije unutar sopstvenih granica, piše Politiko.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se 26. avgusta, komentarišući masovni raketni udar Rusije na Ukrajinu, obratio zapadnim zemljama, pozivajući na ukidanje ograničenja za udare na Rusiju.

- U različitim regionima Ukrajine mogli bismo da učinimo mnogo više da zaštitimo živote ako bi avijacija naših evropskih suseda radila zajedno sa našim - rekao je šef države.

Istog dana, na brifingu sa novinarima, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da "nema promene" u politici SAD u vezi sa restrikcijama.

- Nastavićemo da razgovaramo sa Ukrajincima, ali ćemo ih voditi privatno - naglasio je Kirbi.

Kako prenosi Politico, neki ukrajinski poslanici i zvaničnici su videli znakove da Bajdenova administracija razmatra ukidanje ograničenja u narednim danima. Neimenovani demokrata je rekao i da američki zvaničnici proučavaju zahtev Kijeva. Bela kuća nije zvanično saopštila da razgovara o bilo kakvom planu za promenu svoje politike.

Krajem maja Sjedinjene Države, Nemačka i Francuska dozvolile su ukrajinskim trupama da koriste zapadno oružje za napad na vojne ciljeve, "ali samo u oblasti Harkova".

U junu je Bajden rekao da bi ukrajinske oružane snage mogle da koriste američko oružje u blizini granice kada se rusko vojno oružje „koristi sa druge strane granice za gađanje određenih ciljeva u Ukrajini".

- Ne odobravamo udare 200 milja u Rusiju i ne odobravamo udare na Moskvu i Kremlj - rekao je Bajden.

U julu, nakon samita NATO-a, američki lider je rekao da je Vašington dozvolio Kijevu da izvrši udare kratkog dometa na rusku teritoriju, ali da nema potrebe za daljim ukidanjem ograničenja.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je zauzvrat više puta tražio da se Ukrajini dozvoli da koristi zapadno oružje za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Britanski list Telegraf je u avgustu pisao da britanska vlada nije dozvolila ukrajinskim oružanim snagama da koriste rakete dugog dometa Storm Shadov u regionu Kursk. Premijer Keir Starmer rekao je da se rakete moraju „koristiti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", ali Kijev ima pravo da „sam odluči kako da ih koristi u odbrambene svrhe".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)
Live TV

Kainov bratoubilački pečat ostao je na mnogim Ukrajincima! Satana sa Zapada bori se protiv ono malo Hristove istine koje je ostalo u svetu! (VIDEO)

Nikada žešći ruski napadi po dubini Ukrajine. Kinžal je postao kao "dobar dan". Došlo je do tog stepena mržnje između dva naroda da će decenije biti potrebne da se vrate saradnji. U emisiji "Otvoreni studio" gostovali su pravoslavni publicista Ranko Gojković i Dragan Vasiljković ispred fondacije "Kapetan Dragan". Oni su govorili o svim aktuelnim geopolitičkim temama.

27.08.2024

19:51

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija