• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.09.2024

17:42

Zapad nam truje omladinu! Moskva izašla sa novim izveštajem koji je potresao javnost!

AP photo

Vesti

Zapad nam truje omladinu! Moskva izašla sa novim izveštajem koji je potresao javnost!

Podeli vest

Kosmopolitizam i individualizam među mladima mogli bi da postanu prepreka za razvoj i ekonomski rast Rusije, saopštile su ruske vlasti.

Upozorenje je izrečeno u Strategiji za omladinsku politiku Rusije do 2030. godine, koju je u četvrtak odobrila vlada u Moskvi.

Dokument je pripremljen po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina.

- U Rusiji ima skoro 38 miliona ljudi starosti između 14 i 35 godina. Briga o njihovoj budućnosti je... važna za osiguranje nacionalne bezbednosti. To bi zahtevalo zajedničke napore vladinih organa i neprofitnih organizacija i, što je najvažnije, uključivanje mladića i devojaka u donošenje odluka -  rekao je ruski premijer Mihail Mišustin na sednici vlade.

U strateškom dokumentu je istaknuto da je za funkcionisanje Rusije kao „moćne, ekonomski razvijene države“ neophodno stanovništvo koje je „nacionalno orijentisano i podržava tradicionalne vrednosti“.

To bi trebalo postići kroz „harmoničan razvoj mladih i njihovog kreativnog potencijala“, navodi se u tekstu.

Zbog svoje ključne uloge u društvu, mlađa generacija je odabrana kao „glavna meta ideološke intervencije spolja u cilju slabljenja ruske države“, ističe list.

Jedna od najvećih pretnji mladima u zemlji je „nametanje zapadnog načina života i potrošačkih navika“, što uključuje eksteritorijalne, apolitične stavove i seksualne devijacije.

Moralni sistem mlađe generacije u Rusiji „odražava promene vrednosti od kolektivizma ka individualizmu i od etatizma ka kosmopolitizmu tokom poslednjih 30 godina“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se navodi da „individualističke vrednosti često dovode do poteškoća za mlade ljude u uspostavljanju odnosa u porodici, sa prijateljima i na poslu“.

Razvoj kolektivističkih vrednosti unutar starosne grupe izdvojio je kao važan zadatak za vladu u narednih šest godina.

Neke od drugih opasnosti za mlade koje se pominju u strategiji su slabljenje međugeneracijske povezanosti, degradacija tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, pravni nihilizam, nedovoljno uključivanje u društveno korisne delatnosti, kao i sve veći broj krivičnih dela mlađih osoba, uključujući uz korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata
Novak Đoković

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata

Novi udar na Novaka Đokovića (37) i ponovo je u glavnoj ulozi bivša teniserka Martina Navratilova (67)! Amerikanka poreklom iz Češke godinama unazad poznata je po tome što svako malo bocne srpskog tenisera, a to je uradila i sada, nakon što je najbolji igrač svih vremena eliminisan sa Ju-Es opena.

01.09.2024

10:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija