• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/DW

02.09.2024

10:22

Košmar za Nemačku tek počinje! AfD razvalio u Saksoniji i Tiringiji! Uspon još jedne proruske stranke, a Šolcov SPD...

EPA

Vesti

Košmar za Nemačku tek počinje! AfD razvalio u Saksoniji i Tiringiji! Uspon još jedne proruske stranke, a Šolcov SPD...

Podeli vest

Na pokrajinskim izborima u Tiringiji AfD je dobio najviše glasova, a u Saksoniji CDU, dok je na trećem mestu Savez Sara Vagenkenht.

 

Izlaznost na pokrajinskim izborima u obe nemačke pokrajine je bila velika. U Saksoniji je pravo glasa za ove izbore imalo 3,17 miliona, izlaznost je bila 74,4 odsto. U Tiringiji  je 1,65 miliona građana bilo pozvano na izbore, a izlaznost je bila 73,6 odsto.

 

Preliminarni rezultati - Saksonija 

 

CDU 31,9 odsto

AfD-a 30,6 odsto glasova

Savez Sara Vagenkneht (BSV) je na trećem mestu sa 11,8 odsto

SPD ulazi u parlament sa 7,3 odsto

Zeleni su na 5,1 odsto

 Levica 4,5 odsto

Parlament u Saksoniji ima 120 mesta, za većinu je potrebno 61 mesto. Prema sadašnjim rezultaima raspored mandata bi izgledao ovako: CDU 42, AfD 40, BSV 15, SPD 10, Zeleni 7 i Levica 6 (polazi se od toga će ući u parlament na odnosu diretknih mandata), navodi Dojče vele.

 

 

 

 

Preliminarni rezultati - Tiringija

 

AfD Bjorna Hekea je najjača stranka u Tiringiji sa 32,8 odsto osvojenih glasova.

CDU je ostvario 23,6 odsto.

Savez Sara Vagenkneht 15, 8 odsto.

Levica premijera Ramelova 13,1 odsto. SPD 6,1 odsto.

Zeleni nisu ušli u parlament.

Parlament u Tiringiji  ima 88 mesta, za većinu je potrebno 45 mesta. Prema sadašnjim rezultatima raspored mandata bi izgledao ovako: AfD 32, CDU 23, BSV 15, Levica 12 i SPD 6.

 

 

 

Niko neće u koaliciju sa AfD

Tačan odnos političkih snaga u parlamentima biće potpuno jasan tek kasnije uveče. Međutim, jasno je sledeće: uprkos istorijskim rezultatima AfD u obe pokrajine - ta stranka neće biti na vlasti jer niko ne želi u koaliciju sa desničarima. Isto tako je jasno da ni jedna vlada ne može da se formira bez CDU i nove stranke  Savez Sara Vagenkneht.

 

Novi savezi

SAKSONIJA: U Saksoniji bi sa velikom verovatnoćom oko kolalicije mogli da se dogovore CDU, BSV i SPD. Premijer Mihael Krečmer je odbacio kolaciju sa Zelenima.

TIRINGIJA: CDU, BSV i SPD za sada nemaju većinu - fali jedno mesto. Pitanje je da li bi CDU umesto Socijaldemokrata prihvatio koaliciju sa Levicom dosadašnjeg premijera Boda Ramelova, koji je inače najbolje ocenjeni političar u toj pokrajini.

Foto: EPA

Bjorn Heke, lider AfD

 

Ključne teme: migracije, rat u Ukrajini, školski sistem

Istraživanje koje naručio javni servis ARD konstatuje da su ključne teme na ovim izborima  - unutrašnja bezbednost i socijalna sigurnost. Ogromna većina ispitanih je zabrinuta zbog naglog porasta kriminala. 

Dve trećine je zabrinuto što "previše stranaca dolazi u Nemačku", a postoji snažan strah od rastućeg uticaja islama. Više od polovine ispitanih strahuje od pada životnog standarda.

Bild je pitanje o ključnim temama postavio poznatim istraživačima javnog mnjenja u Nemačkoj.

"Migracija i mir su centralne teme koje će odlučiti izbore", objašnjava Herman Binkert, šef instituta za istraživanje javnog mnjenja INSA, za Bild. To mišljenje deli i Matijas Jung (67), glavni demoskop istraživačke grupe Izbori: „Posebno na istoku Nemačke, izraženiji je otpor prema politici azila i izbeglica.“

Foto: EPA

Sara Vagenkneht, predsednikca stranke Savez Sara Vagenkneht

 

Obračun sa saveznom politikom

I neazdovoljstvo saveznm politikom igra ključnu ulogu. „Većina smatra ove izbore obračunom sa saveznom politikom“, kaže Binkert. Dvoje od troje birača navodi da je politika Berlina u velikoj meri uticala na njihov izbor. „Sigurno je da veoma izraženo nezadovoljstvo saveznom vladom i strankama iz koalicije takođe igra veliku ulogu“, potvrđuje Matijas Jung.

Takođe važni faktori: strah od rata u Ukrajini i s tim  povezana nesigurnost. Manfred Gilner (81), šef Forsa-instituta, objašnjava za Bild: „To je konglomerat tema, migracije, nesigurnosti i nezadovoljstva vladom.“

Na ovim pokrajinskim izborima, koji su veoma pod uticajem savezne politike, važan je i jedan pokrajinski problem: školski sistem. „Posebno u Saksoniji i Tiringiji, mnogi su nezadovoljni školskim sistemom“, naglašava Gilner. S tim se slaže i šef INSA Binkert: „Problemi u školama pokreću ljude.“


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija