• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

02.09.2024

18:00

Tramp će pregaziti Kamalu! Potpredsednica Amerike se izblamirala pred celom nacijom

Shutterstock

Vesti

Tramp će pregaziti Kamalu! Potpredsednica Amerike se izblamirala pred celom nacijom

Podeli vest

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp pregaziće svoju demokratsku rivalku Kamalu Haris na predstojećoj debati 10. septembra, a verovatno i na izborima u novembru. To je ocena većine američkih stručnjaka nakon prvog intervjua Harisove otkako joj je predsednik Džo Bajden prepustio predsedničku nominaciju, u kojem je delovala nervozno, nesigurno i neodlučno, te nije uspela da odgovori na goruća pitanja u zemlji.

Harisova je dala intervju za demokratama naklonjen CNN, zajedno sa svojim kanidatom za potpredsednika Timom Volcom. Razgovor sa novinarkom Dejnom Beš trajao je sat vremena i snimljen je unapred u Savani u Džordžiji. 

Neubedljiv nastup

Međutim, tokom intervjua Hrisova nije uspela da bude ubedljiva u odgovorima na tri ključna pitanja, koja muče njenu kampanju - migrantska kriza na granici, visoka inflacija i zataškavanje Bajdenovog zdravstvenog stanja. Komentatori su je nakon toga raskomadali zbog onoga što su nazvali "salata od reči". Napali su čak i voditeljku jer se trudila da što manje naškodi Harisovoj, te joj nije postavljala oštra pitanja, po kojima je inače poznata.

Kad je reč o ekonomiji, Harisova je pokušala da okrivi Trampa za rast cena namirnica i visoku inflaciju, kojima su zapravo doprineli rast cene goriva i gasa, a za koje su odgovorni lično ona i Bajden.

Ni sa drugom gorućom temom u SAD - imigracijom, Harisova se nije dobro snašla. Potpredsednica SAD, koju je Bajden imenovao za "caricu granice", rekla je da je njen rad na osnovnim uzrocima imigracije smanjio broj ilegalnih doseljenika. Istina je, međutim, da se Amerika suočava sa rekordnom imigracijom, što je gradove u SAD preplavilo kriminalom i beskućnicima.

Uprkos tome, Harisova je, ipak, najgore prošla u pokušaju da odbrani Bajdena i njegovu sposobnost da obavlja najvišu funkciju u zemlji. Ona tvrdi da je on potpuno mentalno zdrav, iako u to niko ne veruje, pa čak ni njegove demokrate, koje su ga zato uklonile iz predsedničke trke.

- Služila sam sa predsednikom Bajdenom skoro četiri godine. Njemu je zaista mnogo stalo do američkog naroda. On je tako pametan i odan američkom narodu. Provela sam sate i sate s njim u Ovalnoj sobi, ima inteligenciju, posvećenost, rasuđivanje i psihičke kvalitete koje mislim da američki narod s pravom zaslužuje kod svog predsednika - istakla je Harisova.

Tramp: Dosadno!

Donald Tramp nije želeo mnogo da komentariše intervju Kamale Haris. Njen nastup je opisao u samo jednoj reči na svojoj društvenoj mreži Trut sošal:
"Dosadno."
Analitičari kažu da je Tramp dobro postupio, ne kritikujući dublje Harisovu, budući da su svi analitičari njen nastup ocenili kao katastrofalan.

Iako je kampanja Harisove pokušala da progura ocenu da je bila odlična u intervjuu, i demokratski i republikanski tabor smatra je bila katastrofalna.

Dejvid Akselrod, strateg bivšeg demokratskog predsednika SAD Baraka Obame, rekao je da je ona preuzimala zasluge za stvari koje su dobre i pokušavala da se udalji od stvari koje nisu, te da je čak krivila istinu.

Slično misli i politički analitičar "Njujork tajmsa" Asted Herndon. On kaže da Harisova pravi grešku jer svoju politiku nije odvojila od Bajdenove.

Za narod je nepoštena

S druge strane, Skot Dženings, savetnik nekadašnjeg republikanskog predsednika Amerike Džordža Buša mlađeg, upozorio je da će Tramp pregaziti Harisovu na debati zakazanoj za 10. septembar, te da će isto verovatno uraditi i na predsedničkim izborima.

- Američki narod se ne slaže sa njenim viđenjem stvari i smatra je nepoštenom - kazao je Dženings.

Bivši Trampov savetnik Stiv Kortez intervju Harisove nazvao je katastrofom, koju je bilo teško gledati, dok je republikanski analitičar Frenk Lanc kazao da bi bilo koji dobar govornik mogao da je porazi.

Harisovoj samo procenat prednosti

Najnovija anketa lista "Volstrit žurnal" pokazuje da Harisova trenutno ima samo jedan odsto više podrške u odnosu na Trampa. Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja, Harisovu podržava 48, a Trampa 47 odsto anketiranih.
To znači da je Tramp znatno smanjio zaostatak za Harisovom, koji je početkom meseca iznosio četiri odsto u skoro svim anketama.

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ovog septembra stiže nova, redizajnirana Orion TV aplikacija!
Društvo

Ovog septembra stiže nova, redizajnirana Orion TV aplikacija!

Kompanija Orion telekom je predstavila redizajniranu verziju svoje popularne aplikacije za velike ekrane, donoseći korisnicima unapređeno iskustvo gledanja TV sadržaja uz moderniji dizajn i intuitivniji korisnički interfejs. Ova verzija aplikacije namenjena je korisnicima televizora, dok će verzija za telefone i tablete biti dostupna u skorijoj budućnosti.

02.09.2024

17:00

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija