• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.09.2024

13:10

Krenuli su! Iznenađujući potez Putina! Dok Zelenski šalje ljude u Kursk, na drugoj strani fronta se dogodio veliki preokret!

shutterstock

Vesti

Krenuli su! Iznenađujući potez Putina! Dok Zelenski šalje ljude u Kursk, na drugoj strani fronta se dogodio veliki preokret!

Podeli vest

Ruske snage polako napreduju severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, dok Kijev nastavlja ofanzivu u ruskoj Kurskoj oblasti, koja je počela 6. avgusta.

Institut za proučavanje rata (ISW) je u svom izveštaju od 1. septembra, pozivajući se na geolocirane snimke, naveo da su ruske trupe napredovale unutar zapadnog Hljobokog, sela koje se nalazi 30 kilometara severno od Harkova i 7 kilometara južno od ruske granice.

Ruski pokušaji zauzimanja Hljobokog traju još od jula.

"Ukrajinska grupa snaga kod Harkova izvestila je da su ruski pokreti u blizini Hljobokog povremeni zbog ukrajinskih dronova i da su ukrajinske snage odbile rusku jurišnu grupu iz oblasti u blizini postrojenja Vovčansk Aggregate Plant u centralnom delu Vovčanska (severoistočno od Harkova) u noći između 31. avgusta i 1. septembra", stoji u izveštaju ISW.

ISW tvrdi da ruska ofanziva u Harkovskoj oblasti ostaje jedan od glavnih ciljeva, sa namerom da „potisne ukrajinske snage sa međunarodne granice sa Belgorodskom oblasti i približi se dometu artiljerije u Harkovu.“

ISW je naveo da se borbe nastavljaju u blizini Liptija, severno od Harkova, i Vovčanska, dalje severoistočno, uz dodatak da Rusija verovatno rotira trupe u toj oblasti.

Portparol Ukrajinske Harkovske grupe snaga, pukovnik Vitalij Sarancev, izjavio je da elementi ruske 136. motorizovane streljačke brigade (58. združene armije, Južni vojni okrug) privode kraju smenu sa 83. vazdušno-desantnom brigadom i da se sada na ovim položajima nalazi skoro 3.000 ruskih vojnika.

„Elementi ruskog 7. motorizovanog streljačkog puka (11. armijskog korpusa, Lenjingradski vojni okrug) su navodno nedavno izveli jurišne operacije u blizini Liptija“, stoji u izveštaju ISW.

ISW dodaje da kurska oblast u Ukrajini još uvek nije značajno uticala na javno mnjenje u Rusiji prema ratu u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kakav je dres kod u školama bez klime tokom toplotnog talasa? Markov: Prema pravilima, učenici ne bi smeli ni da piju vodu na času
Društvo

Kakav je dres kod u školama bez klime tokom toplotnog talasa? Markov: Prema pravilima, učenici ne bi smeli ni da piju vodu na času

Dok se učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji i njihovi roditelji pitaju da li zbog vrućina moraju striktno da poštuju dres kod ili postoji, barem ove sedmice dok ne stigne zahlađenje, „gledanje kroz prste“ kada je oblačenje u pitanju, s obzirom da škole nisu klimatizovane i da sparina i visoke temperature otežavaju nastavu, u Bosni i Hercegovini je odložen početak školske godine.

03.09.2024

14:07

TV

Hronika

Uhapšen predsednik Osnovnog suda u Lebanu! Uzeo torbu punu evra za "debelu uslugu"
Hronika

Uhapšen predsednik Osnovnog suda u Lebanu! Uzeo torbu punu evra za "debelu uslugu"

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Republike Srbije, nakon višemesečnog predistražnog postupka uhapšeni su S.C., predsednik Osnovnog suda u Lebanu zbog krivičnog dela primanje mita iz Leskovca, i D. M. zaposlena u istom sudu, zbog krivičnog dela davanje mita.

03.09.2024

12:03

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija