• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.09.2024

16:40

Ko preživi, pričaće! Rusija donela udarnu nuklearnu odluku! Putin prelomio, Moskva otkrila naredi korak - više nema čekanja!

Reuters

Vesti

Ko preživi, pričaće! Rusija donela udarnu nuklearnu odluku! Putin prelomio, Moskva otkrila naredi korak - više nema čekanja!

Podeli vest

Rusija će revidirati svoju doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja zbog, kako navode, zapadne eskalacije konflikta u Ukrajini, potvrdio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za državne medije.

Postojeća nuklearna doktrina

Trenutna nuklearna doktrina Rusije, uspostavljena ukazom predsednika Vladimira Putina 2020. godine, predviđa upotrebu nuklearnog oružja u slučaju nuklearnog napada na Rusiju ili konvencionalnog napada koji ugrožava opstanak države.

Pojedini ruski vojni analitičari pozivali su Putina da snizi prag za korišćenje nuklearnog oružja kako bi „otreznio“ zapadne neprijatelje. U junu je Putin izjavio da je nuklearna doktrina „živi instrument“ koji se može menjati u skladu sa svetskim događajima.

Takođe u junu, Rusija je sprovela vojnu vežbu razmeštanja taktičkog nuklearnog oružja uz granicu sa Ukrajinom, uključujući transport lažnih nuklearnih bojevih glava do skladišta i aerodroma, gde su postavljene na bombardere.

Najava promena u nuklearnoj doktrini

Rjabkovljeva izjava predstavlja dosad najjasniju naznaku mogućih promena u doktrini.

- Rad je u završnoj fazi i postoji jasna namera da se doktrina modifikuje - rekao je Rjabkov za agenciju TASS. On je dodao da je odluka povezana s eskalacijom zapadnih protivnika u vezi s ratom u Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u nedeljnom intervjuu je izjavio da Zapad „ide predaleko“ i da će Rusija „učiniti sve da zaštiti svoje interese“. Međutim, Rjabkov nije precizirao kada će ažurirana nuklearna doktrina biti gotova, naglasivši da je reč o „kompleksnom pitanju“ koje se tiče ključnih aspekata nacionalne bezbednosti.

Rusija poseduje najveći nuklearni arsenal na svetu. U martu je Putin izjavio da je Moskva spremna za mogući nuklearni rat „sa vojno-tehničkog stanovišta“, ali je istakao da „nema žurbe prema nuklearnom sukobu“ i da „Rusija nikada nije imala potrebu da koristi nuklearno oružje u Ukrajini“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

Uhapšen predsednik Osnovnog suda u Lebanu! Uzeo torbu punu evra za "debelu uslugu"
Hronika

Uhapšen predsednik Osnovnog suda u Lebanu! Uzeo torbu punu evra za "debelu uslugu"

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom i Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Republike Srbije, nakon višemesečnog predistražnog postupka uhapšeni su S.C., predsednik Osnovnog suda u Lebanu zbog krivičnog dela primanje mita iz Leskovca, i D. M. zaposlena u istom sudu, zbog krivičnog dela davanje mita.

03.09.2024

12:03

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija