• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

15.09.2024

21:57

Spremaju se za katastrofu! Ovu zemlju očekuju nesvakidašnje poplave!

EPA

Vesti

Spremaju se za katastrofu! Ovu zemlju očekuju nesvakidašnje poplave!

Podeli vest

Gradonačelnik Budimpešte Gergelj Karačonji izjavio je danas da Budimpešti preti najveća poplava u poslednjoj deceniji, a prestoničke vlasti su već počele da se pripremaju za predstojeću katastrofu.

Karačonji je detaljno objasnio mere zaštite od poplava koje imaju za cilj zaštitu grada i bezbednost stanovnika, preneo je mađarski portal Portfolio.

Prema prognozama, u drugoj polovini sledeće nedelje može se očekivati velika poplava, koja bi mogla da potraje duže, jer kišni tokovi kontinuirano povećavaju vodostaj Dunava. 

Zbog ozbiljnosti situacije, preduzeća i ustanove u mađarskoj prestonici već su započeli radove na zaštiti od poplava, objasnio je gradonačelnik Budimpešte.

Karačonji je rekao da je jedna od najvažnijih mera zatvaranje i Peštanskog i Budimskog donjeg keja od ponedeljka uveče od 20 sati.

Gradonačelnik Budimpešte je skrenuo pažnju da se sva vozila parkirana na ovom prostoru moraju što pre ukloniti. 

Posebno je važno da se automobili uklone što je pre moguće, kako nadležni ne bi imali potrebu da ih kasnije odvoze.

Prema očekivanjima, voda će u utorak poplaviti donji pristan u Pešti. 

Pored toga, poplavama će biti pogođena područja Margaret i Romai-part.
U cilju zaštite Margareta, za zaštitu ostrva će se koristiti džakovi sa peskom, a radovi će se obavljati mehanizovano.

Karačonji je naglasio da iako bi mnogi želeli da pomognu, trenutno nije neophodno uključiti dodatne volontere.

Gradonačelnik Budimpešte je zamolio građane da budu posebno oprezni pri obilasku područja u blizini poplava, jer struje mogu biti veoma jake, a prognoze trenutno pokazuju da će vreme biti nepredvidivo.

Karačonji je zahvalio svima koji su uključeni u poslove zaštite od poplava na trudu, kao i na strpljenju i razumevanju Budimpeštana.

Gradonačelnik Budimpešte proglasio je juče treći stepen uzbune od poplave, duž svih potencijalno opasnih sektora uz reku Dunav.

Najnovije prognoze ukazuju da će vodostaj Dunava u drugoj polovini sledeće nedelje dostići maksimum od preko osam metara.

Stepen uzbune će početi da važi od ponedeljka, navedeno je iz kancelarije gradonačelnika.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Izložba koju vredi posetiti! Fondacija "Za srpski narod i državu" prikazala sve srpske državne zastave kroz istoriju i pokrenula projekat njihove digitalizacije (FOTO)
Društvo

Izložba koju vredi posetiti! Fondacija "Za srpski narod i državu" prikazala sve srpske državne zastave kroz istoriju i pokrenula projekat njihove digitalizacije (FOTO)

Srbija je odlučna da nastavi da pravi važne korake u očuvanju nacionalnog identiteta. U okviru inicijative Fondacije “Za srpski narod i državu” uskoro će biti započet proces digitalizacije zvaničnih verzija svih zastava Srbije, od istorijskih do savremenih, što omogućava trajno čuvanje, jednostavniji pristup i lakšu promociju ovih nacionalnih simbola u modernom digitalnom dobu.

15.09.2024

19:54

TV

Dragan Đilas - Mefisto srpske opozicije! Svako ko mu se zameri postaje politički pokojnik! (VIDEO)
Live TV

Dragan Đilas - Mefisto srpske opozicije! Svako ko mu se zameri postaje politički pokojnik! (VIDEO)

Dragan Đilas već deset godina kontroliše skoro sve manje stranke, što novcem, što uticajem. Kontroliše kompletnu garnituru opozicionih medija, a svako ko mu se suprostavi biva satanizovan u njima. Da li je on "crna rupa" opozicije? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" su govorili direktorka "Studija B" Ivana Vučićević, poslanik Srpske napredne stranke Radoslav Milojičić Kena i predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić.

15.09.2024

20:00

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)
Live TV

Putin pravi lek za besmrtnost? Isplivala strogo čuvana tajna! (VIDEO)

Kremlj je čitavoj vojsci lekara i naučnika naredio da podnesu izveštaje o napretku u borbi protiv starenja ćelija, što bi produžilo životni vek do neslućenih granica. O tome su u Vikend Info jutru govorili Drina Pešić, balerina i Miodrag Đokić, doktor stomatologije i antiejdžing medicine.

15.09.2024

15:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija