• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.09.2024

13:15

Italija zahteva hitne pregovore u Ukrajini! Nema mira bez učešća Rusije!

EPA

Vesti

Italija zahteva hitne pregovore u Ukrajini! Nema mira bez učešća Rusije!

Podeli vest

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani pozvao je na međunarodne napore posvećene rešavanju tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine.

Govoreći u ponedeljak za list Korijere dela sera, ministar je rekao da se nada „ozbiljna mirovna konferencija može biti održana pre kraja godine“.

Poslednji međunarodni skup posvećen rešavanju ukrajinske krize održan je ovog leta u Švajcarskoj.

Rusija, međutim, nije pozvana da učestvuje, a događaj koji se toliko raspirivao nije dao nikakve konkretne rezultate, pri čemu su mnoge prisutne nacije odbile da podrže zajedničku deklaraciju samita.

- Verujem da moramo raditi na pronalaženju mirovnog stola, konferencije poput one koja je održana u Švajcarskoj pre nekoliko meseci uz učešće Rusije i Kine. Očigledno, Rusija ne može da stigne sa zahtevom za potpunu predaju Ukrajine. Mir je nešto drugo, to mora biti pravedan mir koji garantuje nezavisnost Ukrajine - rekao je Tajani novinarima u Kaljariju na marginama konferencije za novinare sa svojom strankom Forca Italia ovog vikenda.

Moskva je švajcarske događaje ocenila kao „parodiju na pregovore“, jer je prvenstveno bila posvećena raspravi o takozvanoj „formuli mira“ Vladimira Zelenskog, koju je Rusija odbacila kao nerealnu.

Nekoliko drugih evropskih lidera takođe je počelo da poziva na drugu rundu međunarodnih pregovora o Ukrajini, ovoga puta uz učešće Rusije.

Prošle nedelje je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da je uskoro potrebna nova mirovna konferencija i da „Rusija mora biti za stolom“.

On je insistirao na tome da Kijev i njegovi zapadni pristalice moraju da „istraže koje su opcije na raspolaganju“ za rešavanje sukoba.

Moskva je više puta naglašavala da nikada nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, ali je istakla da takvi razgovori ne smeju biti zasnovani na nekim „efemernim zahtevima“ već na realnosti na terenu i na dokumentima potpisanim na poslednjim rusko-ukrajinskim pregovorima u Turskoj. u 2022.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je, međutim, prošle nedelje da Moskva ne vidi odgovarajuće uslove da otpočne mirovne pregovore o rešavanju sukoba i da tek treba da čuje bilo kakve izjave o tom pitanju od „zemlje koja zapravo vodi ceo ovaj proces “, očigledno misleći na SAD.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

(VIDEO) Priznanje opštine Mali Zvornik Draganu J. Vučićeviću! Među dobitnicima i premijer, ministar, generali...
Društvo

(VIDEO) Priznanje opštine Mali Zvornik Draganu J. Vučićeviću! Među dobitnicima i premijer, ministar, generali...

Za opštinu Mali Zvornik danas je poseban dan. Danas se obeležava Dan opštine, 17. septembar, tačno osam decenija od oslobođenja teritorije opštine od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu i 69. godišnjica od osnivanja lokalne samouprave. Zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su i priznanja, a među nagrađenima je i urednik i vlasnik lista Informer Dragan Vučićević.

17.09.2024

13:17

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija