• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

22.09.2024

22:50

(VIDEO) Nesreća u Iranu! Stravična eksplozija metana, najmanje 31 osoba poginula!

printscreen Twitter

Vesti

(VIDEO) Nesreća u Iranu! Stravična eksplozija metana, najmanje 31 osoba poginula!

Podeli vest

Najmanje 31 osoba je poginula, a 16 je povređeno u eksploziji metana u rudniku uglja u iranskoj pokrajini Južni Horasan, izjavio je danas za iranske državne medije ministar unutrašnjih poslova Eskandar Momeni.

Momeni je rekao da se 17 rudara i dalje vode kao nestali i da je njihova sudbina za sada nepoznata jer su spasilačke ekipe još uvek 400 metara udaljene od verovatne lokacije nesreće, preneo je Rojters.

Očekuje se da će do mesta nesreće stići sutra.

Lokalni mediji javili su ranije danas da je u nesreći poginula 51 osoba. Nesreću je izazvala eksplozija gasa metana u B i C blokovima rudnika, koji vodi kompanija Madandžo.

Guverner provincije Južni Horasan Ali Akbar Rahimi rekao je da se 76 odsto uglja u zemlji obezbeđuje iz tog regiona i oko osam do 10 velikih kompanija radi u regionu, uključujući i kompaniju Madandžo.

Akcija spasavanja u bloku B je završena, a u bloku C su počele akcije spasavanja. Rahimi je rekao da je gustina metana u bloku visoka.

U blokovima B i C rudnika, koje je zahvatila eksplozija, u to vreme se nalazilo ukupno 69 ljudi, javila je državna televizija. Eksplozija u istočnom Iranu dogodila se u subotu oko 21 sat po lokalnom vremenu u jednom od rudnika u gradu Tabas, oko 540 kilometara jugoistočno od Teherana.

Predsednik Masud Pezeškijan izrazio je saučešće porodice žrtava. Ovo nije prva takva nesreća koja je zadesila iransku rudarsku industriju, podseća američka agencija.

Godine 2009, 20 radnika je tamo poginulo u više nesreća, dok je 2017. godine u eksploziji u rudniku uglja najmanje 42 ljudi izgubilo život.

AP ukazuje na nedovoljno visoke bezbednosne standarde i neadekvatne službe za pružanje hitne pomoći u rudarskim oblastima u Iranu.

Iran je bogat različitim rudama i godišnje potroši oko 3,5 miliona tona uglja, ali iz rudnika vadi samo oko 1,8 miliona tona na godišnjem nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Bliski istok ključa! Velike sile pokušavaju da uvuku Liban i prošire sukob! (VIDEO)
Live TV

Bliski istok ključa! Velike sile pokušavaju da uvuku Liban i prošire sukob! (VIDEO)

Ono što se dešava na Bliskom istoku najbolje su sumirale naše kolege. SAD ne zna kako da obuzda rat u Gazi, ali Netanjahu neće da sluša. Od 19. septembra Izrael izvodi raketne napade. Svi očekuju da li će Amerika otvorenije stati na stranu Izraela, a Iran protiv. Sve bi to bio scenario za jedan globalni sukob. Da li bi se u sve to umešala i Rusija? Na ovu temu u "Info danu" govorio je prof. dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju.

22.09.2024

17:02

sledeća vest

Vesti

Ministar Mali rasturio tajkunske medije! Dva pitanja - a onda muk!
Politika

Ministar Mali rasturio tajkunske medije! Dva pitanja - a onda muk!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministarka privrede Adrijana Mesarović i direktor kompanije Er Srbija Jirži Marek, prisustvovali su danas na Aerodromu "Nikola Tesla" tokom predstavljanja novog aviona s bojom i oznakom specijalizovane izložbe Ekspo 2027.

06.10.2024

10:41

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija