• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.09.2024

17:02

Bliski istok ključa! Velike sile pokušavaju da uvuku Liban i prošire sukob! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Bliski istok ključa! Velike sile pokušavaju da uvuku Liban i prošire sukob! (VIDEO)

Podeli vest

Ono što se dešava na Bliskom istoku najbolje su sumirale naše kolege. SAD ne zna kako da obuzda rat u Gazi, ali Netanjahu neće da sluša. Od 19. septembra Izrael izvodi raketne napade. Svi očekuju da li će Amerika otvorenije stati na stranu Izraela, a Iran protiv. Sve bi to bio scenario za jedan globalni sukob. Da li bi se u sve to umešala i Rusija? Na ovu temu u "Info danu" govorio je prof. dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju.

Prof. dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju rekao je da njemu sve ovo deluje potpuno neočekivano.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Branko Nadoveza

-Ja sam mislio da je to jedan lokalni rat i da će se završiti vrlo brzo, ali 7. oktobra navršiće se puna godina. Stvar je u tome što je više faktora umešano. U ovom trenutku odlučujuća stvar je položaj Libana. Da li će Liban biti uvučen u ovaj rat ili neće? Određeni faktori pokušavaju da uvuku Liban mimo interesa libanskog naroda. Procenjeno je da je tu Liban najslabija karika. To je jedina multietnička država sa jakom hrišćanskom zajednicom. Hezbolah skoji ima islamističke ciljeve pokušava da ostvari to preko leđa palestinskog naroda koji nema takve ciljeve. Oni žele da nađu neko političko-pravno rešenje. Ja ne verujem da će Iran ikada direktno da se umeša u taj rat kopnenim putem. Zadnji rat između Irana i Iraka koji je bio jedan od najčudnijih ratova, odneo je mnogo žrtava gotovo bez i kakvih posledica. Iran, iako je bio neuporedivo jači, nije postigao nikakve ciljeve, pa ne verujem u direktnu umešanost Irana. Taj rat koji je građanski jer vrlo komplikovan. Vrlo ga je teško kontrolisati jer nemamo klasični front. Front je faktički sa sve četiri strane, pa i sa neba. Takvo je područje da je teško bilo šta definisati. Amerika je nemoćna pred tim problemom. Nemoćna je da predloži primirje koje bi zadovoljilo obe zaraćene strane. Nije to problem Bliskog istoka, već je sužen i odvija se u granicama jedne države- rekao je Nadoveza.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)
Live TV

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)

Ruske snage eliminisale 100 Ukrajinaca i tehniku u Donjecku. Ukrajinci se povlače na zapad. Pobednički plan Vladimira Zelenskog sadrži tačke o pridruživanju EU i NATO-u. Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandantna. Izrael čini besramne zločine nad decom, a ne nad vojnicima. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovinik u penziji Milan Jolović Legenda i prof. dr Uroš Šuvaković.

21.09.2024

21:43

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30