• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.09.2024

21:43

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)

nikola babić

Live TV

Rat u Ukrajini trajaće još nekoliko godina? Rusi preuzimaju Kursku oblast sporo, ali temeljno! (VIDEO)

Podeli vest

Ruske snage eliminisale 100 Ukrajinaca i tehniku u Donjecku. Ukrajinci se povlače na zapad. Pobednički plan Vladimira Zelenskog sadrži tačke o pridruživanju EU i NATO-u. Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandantna. Izrael čini besramne zločine nad decom, a ne nad vojnicima. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovinik u penziji Milan Jolović Legenda i prof. dr Uroš Šuvaković.

Prof. dr Uroš Šuvaković rekao je da je Ukrajina pogrešno procenila situaciju kada je upala u Kursku oblast.

Foto: Nikola Babić

Uroš Šuvaković i Milan Jolović Legenda

-Mislim da su hteli da se dokazuju Zapadu i da kažu kako mogu. To je jednako takvom udarcu kao kad muva ujede slona. Rusi se tu nisu dali prevariti da usmere snage na Kursku oblast. Nisu na ovo želeli da obraćaju preterano pažnje u prvom trenutku. Sada su pokrenuli kontraofanzivna dejstva, ali ne punim kapacitetom. Neće se oni mnogo tu zauzimati jer oni za cilj imaju da oslobode one teritorije gde živi etnički rusko i rusofono stanovništvo, a to se odnosi na Dombas koji se forsira u ovom trenutku. Ipak, mislim da Rusi neće odustati ni od oslobođenja harkovske oblasti uključujući i grad Harkov. Harkov je ogroman grad, drugi po veličini u Ukrajini. Ja sam na početku ovog sukoba dao prognozu, a to je da će linija razdvajanja biti Harkov: Odesa. To Rusi moraju da urade i u kopnenom i u morskom delu da bi zaštitili svoje interese na Krimu. Koliko će to trajati? To nisam u stanju da kažem. Nakon prvih mesec dana pada morala, sada imate kontraefekat. Sada su Rusi svesni da je neko stranom čizmom stupio na njihovu teritoriju, što je motivisalo one koji žele da se uključe u borbu- rekao je Šuvaković.

Pukovnik u penziji Milan Jolović Legenda objasnio je na koji način napreduje ruska vojska na svim oblastima fronta, bez obzira što taj napredak deluje sporo.

Foto: Nikola Babić

Uroš Šuvaković i Milan Jolović Legenda

-Nisu uspeli da razvuku ruske snage, što znači da Rusi napreduju i na pravcu Avdevejke i u kurskom pravcu. Rusi su zauzeli selo Darijevo. Tu su našla 4 mlada vojnika koji su se 39 krili, a onda su se predali ruskoj vojsci. Njima je bila nejasna situacija gde se nalaze koje snage. Oni su se skrivali u tom podrumu dok Rusi nisu oslobodili to selo. Ruska ofanziva ide polako, ali temeljno u Kurskoj oblasti. Kad krenu kiše, Ukrajinci se ne mogu ukopavati. Neće to ići lako, možda će trajati par meseci, ali su Ukrajinci tu ogromne snage izgubili. Ukrajinci su priznali da su sve ukrajinske snage prešle na kanal sever Donjeck. Taj kanal je bio prirodna prepreka. Definitivno su se Ukrajinci povukli i sad se stvaraju uslovi za dalje oslobađanje Časov Jara. Sada rusi idu ka Kurahovu. To je operativna osnovica sa koje bi trebalo da napadaju Pokrovsk. Ruske snage su u zadnje vreme porušili sve mostove u Pokrovsku, nemaju struje, uništili su repetitore, što je pokazatelj da se srpemaju na konačan napad na Pokrovsk. Gledajući ove tri godine rata, ako Rusi budu angažovali ove kapacitete, rat će trajati još nekoliko godina. Ako budu Rusi sa ovim sredsvima napredovali, to će svakako trajati još nekoliko godina- ponovio je pukovnik Milan Jolović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evo zašto je Rusiji toliko važan Bliski istok! Putin priznao: kad pobedimo Ukrajinu, Srbija će rešiti pitanje Kosova! (VIDEO)
Live TV

Evo zašto je Rusiji toliko važan Bliski istok! Putin priznao: kad pobedimo Ukrajinu, Srbija će rešiti pitanje Kosova! (VIDEO)

Kada se više interesa ukrsti na jednom mestu, to ne bude dobro. Tako je na Bliskom istoku, a tako je nažalost i na Balkanu. Zašto je Rusiji bitan Bliski istok, a zašto pokušavaju nama da otmu Kosovo? Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su bivši ministar policije RS Tomo Kovač i Jovan Janjić, Mi, glas iz naroda. Naknadno u emisiju uključio se prof. Miloš Laban koji je komentarisao interese Zapada na KiM.

21.09.2024

19:46

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30