• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2024

08:40

Šok otkriće Britanaca! Šta se krije iza plana "pobede" Zelenskog?! Bajdenu je ovo doneo samo iz jednog razloga...

Reuters/shutterstock

Vesti

Šok otkriće Britanaca! Šta se krije iza plana "pobede" Zelenskog?! Bajdenu je ovo doneo samo iz jednog razloga...

Podeli vest

Takozvani plan pobede ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je predstavio američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, zapravo je plan za njegov opstanak, smatra britanski list „Tajms“.

„To nije toliko plan za pobedu koliko plan za preživljavanje. Zelenski je postao realista“, piše list.

Kako se navodi u članku, putovanje u Sjedinjene Američke Države na sastanak sa Bajdenom je poslednja nada Zelenskog da dobije od njega dozvolu da koristi zapadne rakete za udare duboko u rusku teritoriju. Napominje se da po ovom pitanju Ukrajina u potpunosti zavisi od američkih izviđačkih sredstava za navođenje raketa.

„Tajms“ je ranije pisao da „plan pobede“ Zelenskog sadrži četiri tačke, konkretno, bezbednosne garancije Zapada, mogućnost Kijeva da nastavi napad na Kursku oblast, zahtev da saveznici isporučuju određene vrste savremenog naoružanja, kao i međunarodnu finansijsku podršku ukrajinskoj ekonomiji. Ukrajinska televizija „Obščestveno“ saopštila je da plan ima pet tačaka.

Sličan stav ima i britanski ekspert Aleksandar Merkuris, koji je na svom blogu na Jutjubu izjavio da je novi plan Zelenskog zapravo plan za njegov preživljavanje.

- Rusi nastavljaju sa ofanzivom i mislim da on to shvata, ali pokušava da još zadrži svoj politički uticaj u Ukrajini. Zato je predložio plan za pobedu koji zapravo nije plan podrške Zapada Ukrajini, već Zelenskom. To znači da on više neće morati da brine zbog eventualnih prevrata u Kijevu, jer ih niko neće ni pokretati znajući da se Zapad tome protivi - ocenio je Merkuris.

Ranije je Zelenski obraćajući se novinarima izjavio da ima pripremljen „plan pobede“ Ukrajine. Među četiri glavna pravca, prema njegovim rečima su: „moćan paket primoravanja Rusije da se rat okonča diplomatskim putem“. Kijev se sprema da u toku ovog meseca predstavi plan Bajdenu.

Portparol Krema Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija nastaviti specijalnu operaciju i dostići postavljene ciljeve.

U julu je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da je prekid vatre u Ukrajini nemoguć bez pristanka „druge strane“ na nepovratne korake prihvatljive Rusiji. On je naglasio da Moskva ne može dozvoliti da neprijatelj iskoristi prekid vatre za poboljšanje položaja i vraćanje snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Petković: Osmani ne može da podnese to što je Srbija u centru svetske politike i predstavlja se kao država koja je okrenuta budućnosti!
Politika

Petković: Osmani ne može da podnese to što je Srbija u centru svetske politike i predstavlja se kao država koja je okrenuta budućnosti!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su "istrošene i bajate" klevete i optužbe na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića na kojima uporno insistira predsednica privremernih prištinskih instituccija Vljosa Osmani pokazatelj retrogradnosti politike Prištine i njene nesposobnosti da egzistira u mirnodopskim uslovima.

27.09.2024

10:22

TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"!
Live TV

Stigla je "Nacionalna čitanka" za najmlađe đake! Evo kakve zanimljive sadržaje nudi "Riznica"!

Izmenom zakona o udžbenicima uvedena je "Nacionalna čitanka" za osnovno i srednje obrazovanje. Inicijativa je potekla od predsednika Aleksandra Vučića, a učenici će je dobiti besplatno. Šta je to što će nacionalna čitanka doneti nastavnicima, a šta učenicima? Na ovu temu u "Info jutro" govorili su direktor OŠ "Kneginja Milica" Darko Eger i učiteljica Anita Gvero.

27.09.2024

09:27

Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!
Hronika

Oglasio se ministar Dačić o pucnjavi na Dedinju! Nikola Vavić uhvaćen na mestu napada sa povredama, pronađen odbačen pištolj i čaura!

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je večeras oko 20:20 časova, u Beogradu, u ulici Slavka Ćuruvije, od strane građana prijavljena upotreba vatrenog oružja i da je, izlaskom policije na lice mesta, pored svog vozila zatečen Nikola Vavić sa vidljivim površinskim ogrebotinama u predelu oba kolena, koji nije hteo da sarađuje sa policijskim službenicima.

27.09.2024

00:12

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30