• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

28.09.2024

10:45

(FOTO) Ko je Hasan Nasralah?! Za vreme njegove vlasti Hezbolah postao teroristička organizacija, godinama se krio iz straha od smrti!

Shutterstock

Vesti

(FOTO) Ko je Hasan Nasralah?! Za vreme njegove vlasti Hezbolah postao teroristička organizacija, godinama se krio iz straha od smrti!

Podeli vest

Rođen je 31. avgusta 1960. godine u šiitskoj porodici u Burž Hamudu (okolina Bejruta) u Libanu.

Nasralah je studirao u šiitskoj bogosloviji u gradu Baalbeku u dolini Beka.

Škola je sledila učenja ajatolaha Mohameda Bakir el-Sadra, rođenog u Iraku, koji je osnovao pokret Dava u Nadžafu, u Iraku, početkom 1960-ih. Nakon toga Nasralah je pohađao islamske studije u šiitskoj bogosloviji u Nadžafu. Vratio se u Liban 1979. godine kada je Sadam Husein počeo da proteruje mnogo šiite, uključujući i Ruholaha Homeinija.

Priključio se Hezbolahu 1982. godine, nakon invazije Izraela na Liban. Godine 1989. otputovao je u Kom u Iranu i pohađao dodatne islamske studije.

Godine 1991. Nasralah se vratio u Liban i zamenio Abasa el Musavija na mestu lidera Hezbolaha nakon što je ovaj poginuo u izraelskom vazdušnom napadu 1992. godine.

Tokom njegovog mandata, Hezbolah je proglašen terorističkom organizacijom, bilo u potpunosti ili delimično, od strane SAD i drugih nacija, kao i od EU. Rusija odbacuje tvrdnje da je Hezbolah teroristička organizacija i smatra Hezbolah legitimnom društveno-političkom organizacijom.

Kina ostaje neutralna i održava kontakte sa Hezbolahom.

Ubijena i ćerka vođe Hezbolaha

Zainab Nasralah, kćerka generalnog sekretara Hezbolaha šeika Hasana Nasralaha, ubijena je u izraelskom napadu na južni Bejrut, prenosi izraelski televizijski "Kanal 12".

"Kanal 12" navodi da je Zainab Nasralah više puta javno podržavala ciljeve Hezbolaha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija