• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.09.2024

20:35

Beže sa fronta ne mogu da izdrže! Ukrajinska vojska pogođena stravičnim talasom dezerterstva!

EPA

Vesti

Beže sa fronta ne mogu da izdrže! Ukrajinska vojska pogođena stravičnim talasom dezerterstva!

Podeli vest

Takozvani „plan pobede“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog potkopava realnost da njegova nacija nema dovoljno ljudstva ili resursa da prevlada nad Rusijom, piše Ekonomist u četvrtak.

Zelenski je trenutno u poseti SAD kako bi promovisao svoj predlog, koji se navodno svodi na to da Zapad poveća svoju podršku u vidu gotovine i oružja kako bi Kijev mogao da nastavi borbu.

Britanski časopis opisao je tešku situaciju koja utiče na ukrajinsku ekonomiju i sve manje vojnog ljudstva.

Za razliku od Moskve, koja šalje dobrovoljce, Kijev se oslanja na prinudnu regrutaciju, napominje se.

- Policajci se žale da mnogi od onih koji su pozvani u službu nisu pogodni za borbu: prestari, previše bolesni, previše pijani. Ne postoji jasan put iz vojske kada je u njoj, zbog čega mobilizacija izgleda kao karta u jednom pravcu do mrtvačnice - rekao je Ekonomist.

„Oko 5-10 odsto vojnika na aktivnoj dužnosti je odsutno bez odsustva“, dodaje se, uz napomenu da „manje od 30 odsto Ukrajinaca smatra da je izbegavanje regrutacije sramotno“.

Foto: EPA

 

Postoji generacijski jaz, pri čemu su mlađi muškarci koji ispunjavaju uslove za vojnu službu daleko manje skloni da podrže beskompromisni stav Zelenskog, u poređenju sa onima koji su prestari da bi bili regrutovani, dodaje se u izveštaju.

U posebnom uredničkom članku u četvrtak, magazin je optužio Zelenskog da se svojom vojnom strategijom „prkosi stvarnosti“ , upozoravajući da će „oterati ukrajinske pristalice i dodatno podeliti ukrajinsko društvo“ ako nastavi da se pridržava toga.

Ukrajina treba da redefiniše pobedu nad Rusijom kao „postajanje prosperitetne demokratije koja je naklonjena Zapadu“, nakon što je napravila ustupke zarad mira.

Foto: EPA

 

U zamenu za „prihvatanje ove mračne istine, zapadni lideri treba da učine njegov najvažniji ratni cilj kredibilnim tako što će obezbediti da Ukrajina ima vojni kapacitet i bezbednosne garancije koje su joj potrebne“, sugeriše se.

Moskva je navela da je namera NATO-a da uvuče Ukrajinu u svoje redove bila jedan od ključnih pokretača neprijateljstava.

Njena vizija za stabilan mir uključuje ograničenje vojne snage Ukrajine i njeno nesvrstavanje.

Kijev je pristao na te uslove tokom mirovnih pregovora u ranoj fazi sukoba, ali je potom navodno napravio preokret na predlog Zapada
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda
Kolumne

Kolumna Dragoljuba Kojčića: Pod čekićem aparthejda

Istraživačima aparthejda, koji nisu spremni da budu jeftine apologete političkih interesa, Kosovo i Metohija je danas prostor da svoja zapažanja i zaključke mogu da posmatraju i izvode in vivo. To isto važi i za oportunistički zanemele intelektualce koji po moralnoj odvažnosti nisu ni blizu Sartra, Rasela ili Markuzea. Ali, taj glas danas dopire samo iz usta i pera Petera Handkea

28.09.2024

19:05

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija