• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.09.2024

23:40

Izrael pobio sve vođe Hezbolaha! Za manje od sedam dana likvidirali čak 10 komandanata proiranske militantne grupe!

Shutterstock/EPA

Vesti

Izrael pobio sve vođe Hezbolaha! Za manje od sedam dana likvidirali čak 10 komandanata proiranske militantne grupe!

Podeli vest

Izrael je uspeo da obezglavi Hezbolah. Posle likvidacije vođe pokreta Sajeda Hasana Nasralaha, u vazdušnim napadima na Liban u predgrađu Dahijeh, ubijen je još jedan od komandanta ove militantne proiranske grupe Nabil Kauk.

Tel Aviv navodi da su gotovo svi vojni lideri Hezbolaha eliminisani, a Izrael je podelio i spisak od desetak najviših komandanata ubijenih u poslednjih nekoliko nedelja.

Eskalacija

Hezbolah za sada nije potvrdio da je Kauk usmrćen, ali pristalice te grupe objavljuju poruke u kojima oplakuju njegovu smrt, navodi Rojters. U međuvremenu, vojska jevrejske države upala je u Liban pravdajući taj napad potrebom da eliminiše pozicije Hezbolaha neposredno uz granicu.

Izrael se, kako navode zvaničnici, još nije odlučio da li će pokrenuti kopnenu operaciju punog obima, ali spreman je za nju. Premijer Benjamin Netanijahu navodi da je ključno ispuniti obećanje dato Izraelcima da će desetine hiljada ljudi raseljenih sa severa Izraela moći da se vrate kući.

Podsetimo, načelnik štaba izraelske vojske general-pukovnik Herci Halevi najavio je potencijalnu kopnenu operaciju u Libanu dok je razgovarao sa trupama stacioniranim na severnoj granici Izraela. Vazdušni napadi na ciljeve Hezbolaha u Libanu imali su za cilj, rekao je general vojnicima, da se pripremi područje za njihov ulazak.

Prema Halevijevim rečima, Izrael nastoji da vrati raseljene stanovnike iz severnih regiona u njihove domove.

- Da bismo to uradili, pripremamo kopneni manevar. Ući ćete unutra i odlučno uništiti neprijatelja i njegovu infrastrukturu - rekao je general, ne otkrivajući vremenski okvir za operaciju.

I dok Izrael i Hezbolah sada već otvoreno ratuju, svet strepi da bi se u sukob mogao uključiti Teheran. Predsednik iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf poručio je, nakon likvidacije vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, da će ta militantna grupa nastaviti da se suprotstavlja Izraelu uz pomoć Teherana.

- Nećemo oklevati da idemo do bilo kojeg nivoa kako bismo pomogli otporu - rekao je Kalibaf i upozorio Sjedinjene Države da su "saučesnici u svim zločinima" i da moraju prihvatiti posledice.
Osvrnuvši se na likvidaciju Nasralaha, iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči rekao je da

akcije jevrejske države neće proći bez odgovora.

I Huti se uključili

Iz SAD, međutim, poručuju da su odlučni da spreče Iran i militantne grupe koje podržava zvanični Teheran da iskoriste situaciju u Libanu ili da prošire sukob. Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je podršku pravu Izraela na samoodbranu i jasno stavio do znanja da je Vašington spreman da zaštiti američke snage i objekte u regionu, kao i da je posvećen odbrani Izraela. Javio se i američki predsednik Džo Bajden, koji je poručio da je ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha "mera pravde za njegove mnogobrojne žrtve".
U rat sa Izraelom odavno su se uključili i Huti, koji su sa svojih pozicija u severnom Jemenu raketirali aerodrom "Ben Gurion" u Tel Avivu. Projektil "palestina 2" pao je u vreme kada se izraelski premijer Benjamin Netanijahu vraćao u Izrael iz SAD, naveo je portparol vojske Huta Jahja Sari, prenosi TV Al-Masira.

Kina, Rusija i Pariz: Urazumite se dok nije kasno!

Francuska je pozvala na hitan prekid izraelskih vazdušnih napada na Liban, preneo je Rojters. U saopštenju je takođe dodato da se ta zemlja protivi bilo kakvoj izraelskoj kopnenoj operaciji u Libanu. I Kina se protivi bilo kakvom kršenju suvereniteta Libana. Peking je pozvao sve strane, a posebno Izrael, da odmah smire situaciju i spreče širenje sukoba izvan kontrole.
Rusija takođe osuđuje ubistvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i poziva Izrael da obustavi napade.
- Ova nasilna akcija nosi još dramatičnije posledice za Liban i ceo Bliski istok. Ubijanje građana Libana će gotovo neminovno izazvati novi nalet nasilja. Puna odgovornost za dodatnu eskalaciju pada na Izrael - navodi Moskva.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!
Live TV

Na Zapadu postoji demokratija, ali kada je izvoze, postaje teška represija! Afričke i južnoameričke zemlje počinju da se bune i bude protiv hegemona!

Nije malo kada kažemo da je predsednik Vučić održao istorijski govor u Njujorku. Danas je sedam dana od kako su predsednik i njegovi saradnici otišli u Njujork. Da li će ovo predstavljati buđenje lidera manjih lidera kako bi se stvorila protivteža zapadnim silama? Na ovu temu u specijalnom programu govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost.

29.09.2024

21:54

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)
Live TV

Da li će woke kultura uništiti srpsku narodnu tradiciju? Zagovornici ovog modernog pogleda na svet prvi krše pravila za koja se zalažu! (VIDEO)

Da li woke kultura može da ugrozi srpsku tradiciju? Šta je uopšte woke kultura o kojoj je govorio i predsednik Aleksandar Vučić u Njujorku? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su javni komentator Biljana Šahrimanjan Obradović, urednik "Optimist magazina" Predrag Azdejković i narodni poslanik SNS Nebojša Bakarec.

29.09.2024

19:38

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija