• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.10.2024

09:09

On radi šta hoće! Netanjahu je odbio da obavesti Bajdena o svojoj strategiji odmazde Iranu!

EPA

Vesti

On radi šta hoće! Netanjahu je odbio da obavesti Bajdena o svojoj strategiji odmazde Iranu!

Podeli vest

Izrael nije dao uverenja Bajdenovoj administraciji da ciljanje iranskih nuklearnih objekata nije na stolu u znak odmazde za napade iranskih balističkih raketa ranije ove nedelje, rekao je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta za Si-En-En u petak.

Aktuelni ministar Izraela Benjamin Netanjahu odbio je da izvesti Vašington o daljoj strategiji odmazde prema Iranu.

Zvaničnik je dodao da je „zaista teško reći“ da li će Izrael iskoristiti godišnjicu Hamasovih napada 7. oktobra da uzvrati.

„Nadamo se i očekujemo da ćemo videti malo mudrosti, kao i snage, ali kao što znate, nema garancija“, rekao je zvaničnik na pitanje CNN-a da li je Izrael uverio SAD da iranska nuklearna mesta nisu dostupna.

Američki zvaničnici su izrazili podršku Izraelu da odgovori na iranski raketni napad ranije ove nedelje, pri čemu je više zvaničnika javno reklo da moraju postojati posledice. U isto vreme, zvaničnici su takođe izrazili zabrinutost zbog regionalnog požara dok se bore sa sve nestabilnijim Bliskim istokom.

Predsednik Džozef Bajden rekao je ranije ove nedelje da SAD neće podržati vladu Benjamina Netanjahua da cilja iranski nuklearni program.

„Da sam na njihovom mestu, razmišljao bih o drugim alternativama osim udara na naftna polja“, rekao je Bajden na brifingu za štampu u petak.

Foto: Reuters

 

Američki zvaničnici takođe još nemaju jasnoću kada će se doneti odluka o odgovoru Izraela ili kada će ona biti usvojena. Predsednik je u petak rekao da Izrael "neće odmah doneti odluku".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta, na pitanje CNN-a da li će Izrael iskoristiti godišnjicu napada Hamasa da uzvrati Iranu, rekao je: „Zaista je teško reći“.

- Mislim da bi na neki način želeli da izbegnu sedmi, tako da po mojoj proceni, ako postoji nešto, to bi verovatno bilo pre ili posle - rekao je zvaničnik, ukazujući na svečanost tog dana i bilo kakvu izraelsku odmazdu koja bi potencijalno mogla da zaseni značaj tog dana.

SAD su radile skoro godinu dana na sprečavanju da se sukob pretvori u veći rat – i do sada su to činile, rekao je zvaničnik. Upravo sada, „ovo je na ivici“, dodao je zvaničnik.

Foto: Reuters

 

Bajden je u petak rekao da su američki zvaničnici u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama "12 sati dnevno".

Zamenik državnog sekretara Kurt Kembel rekao je u sredu da postoje „veliki napori sa obe strane da se linije komunikacije održe otvorenim i da se osigura da se perspektive razumeju“.

„Bilo je trenutaka iznenađenja, mislim da to nije tajna, tokom poslednjih nekoliko meseci“, priznao je on.

„Što se tiče iranskog napada na Izrael, nije samo Izrael taj koji razmišlja o svojim opcijama odgovora; to su i Sjedinjene Države“, rekao je Kembel na događaju u Karemiji za međunarodni mir.

„Naša dominantna poruka je 'hajde da budemo veoma pažljivi u svemu što radimo u odnosu na Iran'“, rekao je Kembel.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)
Live TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)

Dok se približava eskalacija sukoba na Bliskom istoku, narod se sve više buni. Dok je većina naroda na strani Libana, svetski lideri su na strani Izraela. Da li više iko sluša reč naroda? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, naučni savetnik, prof. dr Dragan Petrović i Srba O Filipović, analitičar.

05.10.2024

09:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija